Stamford Raffles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Portrett av sir Stamford Raffles.

Thomas Stamford Bingley Raffles (født 6. juli 1781 på skipet «Anne» utenfor Jamaica, død 5. juli 1826) var en britisk koloniadministrator, og grunnlegger av byen Singapore. Han deltok i koloniseringen av Malaya, og under Napoleonskrigene deltok han i felttoget på Java. Raffles grunnla også London Zoo i 1826, samme året som han døde.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Raffles' far var involvert i slavetrafikk og døde da sønnen var bare 14 år gammel. Den unge Raffles startet da som læregutt i Det britiske Ostindiske kompani i London. I 1805 ble han sendt til Penang i Malaysia som saksbehandler hos den britiske guvernøren der. Han talte språket malay og vant raskt tillit i regionen. I 1811 arrangerte han et felttog mot nederlenderne og franskmennene på Java. Der introduserte han selvstyre og friere landeiendom for bøndene, stoppet slavehandelen og bekjempet deler av opiumshandelen. Han tok også initiativ til å restaurere oldtidsbyen Borobudur.

I 1814 avtalte Storbritannia og Nederland at Java skulle tilbakeføres til nederlandsk styre, og Raffles dro hjem til England. Der skrev han boken History of Java og ble adlet. Men etter to år ble han utnevnt til guvernør i BengkuluSumatra, og han ble en aktiv diplomat som stadig så etter bedre posisjoner England kunne innta i konkurransen med Nederland i regionen. Blant annet var Riau-arkipelet umiddelbart sør for dagens Singapore aktuelt som ny koloni. I 1818 seilte Raffles med en britisk styrke til øygruppen og tok også i besittelse øya Singapura nord for arkipelet. I januar 1819 tok han kontakt med den lokale herskeren sultan Hussein Mohammed Shah av Johore. Den 6. februar 1819 proklamerte Raffles grunnleggelsen av Singapore. Forsøk på å kolonisere Aceh på det nordlige Sumatra ble mindre vellykket. Raffles oppholdt seg nå skiftvis i Bengkulu og Singapore og fikk tropefeber.

I august 1824 returnerte Raffles til London, hvor han vurderte å stille til parlamentet. Dette ble ikke realisert, da Raffles' motstand mot slavehandelen var upopulær. Han grunnla Zoological Society of London i 1825 og tok initiativet til London Zoo, hvor han introduserte arter fra Sumatra, blant annet en orangutang, allerede ved åpningen i 1826.