Hopp til innhold

Falcon Heavy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av Falcon Heavy, med en Dragon øverst på raketten.
Illustrasjon av en Falcon Heavy på en oppskytingsrampe

Falcon Heavy er en to-stegs bærerakett utviklet av det amerikanske romfartsselskapet SpaceX. Den skal kunne skyte 54 tonn opp i jordbane, som er omtrent dobbelt så mye som den maksimale nyttelasten til Delta IV Heavy, som var den største operasjonelle raketten i verden. Den første oppskytingen av Falcon Heavy fant sted 6. februar 2018.

I en vellykket prøveoppskytning klokken 21.45 norsk tid 6. februar 2018 bar en Falcon Heavy en bil (Tesla Roadster) som var eid av Tesla-selskapets grunnlegger Elon Musk opp i en solomløpsbane. To av de tre bærerakettene landet trygt på bakken og kan brukes på ny. Den tredje mislyktes i å lande på en sjøsatt lekter.[1][2][3]

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Førstesteget til Falcon Heavy bygger på teknologi brukt i førstesteget til Falcon 9. Den består av tre Falcon 9-rakettkjerner, som hver har ni Merlin-rakettmotorer. Førstesteget har tre Falcon 9-rakettkjerner som dermed utgjør i alt 27 Merlin-rakettmotorer.[4][5]

Falcon Heavy var i utgangspunktet designet for å transportere mennesker ut i verdensrommet, og den skulle gjøre det mulige å sende mennesker til månen og Mars. Disse planene ble derimot fort kansellert av SpaceX da selskapet la fokuset på å sertifisere Falcon 9 for menneskeflygninger. Ytterligere begynte SpaceX den langt mer ambisiøs planlegging av raketten som i dag er kjent som Starship.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Loren Grush (6. februar 2018). «The middle booster of SpaceX’s Falcon Heavy rocket failed to land on its drone ship» (engelsk). The Verge. Besøkt 7. februar 2018. 
  2. ^ Halvor Bjørntvedt (6. februar 2018). «Her svever Teslaen i verdensrommet». VG. Besøkt 7. februar 2018. 
  3. ^ Kenneth Chang (6. februar 2018). «Falcon Heavy, in a Roar of Thunder, Carries SpaceX’s Ambition Into Orbit» (engelsk). The New York Times. Besøkt 7. februar 2018. 
  4. ^ «Falcon Heavy» Arkivert 6. april 2017 hos Wayback Machine. - SpaceX
  5. ^ SpaceX Falcon Heavy rocket explained