Pontefract

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pontefract
Pontefract
Rådhuset
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Wakefield
Admin. grevskap: Metropolitan borough
Seremon. grevskap: West Yorkshire
Status By (town)
Befolkning 28 250 (2001)

Pontefract er en by i West Yorkshire i England. Den ligger nær A1, M62 og Castleford. Byen er en av fem i City of Wakefield.

Byens motto er Post mortem patris pro filio, latin for «etter farens død, støtt sønnen». Dette er en referanse til byens rojalistiske sympatier under den engelske borgerkrig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Pontefract kommer fra latin Pontus Fractus, «ødelagt bro». Byen ligger ved en gammel romersk vei, nå A639, som går sørover mot Doncaster. Pontefract er ikke nevnt i Domesday Book (1086), men området den ligger i, kalt Tanshelf, er med.

Pontefract Castle er fra normannisk tid, og het opprinnelig Pomfret. Det ble reist omkring 1070 av Ilbert de Lacy. Kong Rikard II av England ble myrdet i slottet i 1400.

Under den engelske borgerkrig omtalte Oliver Cromwell Pontedract som «en av de sterkeste innlandsgarnisoner i riket». Byen ble beleiret tre ganger, og borgerne led hardt av sult og fattigdom på grunn av dette. Den 24. mars 1649 endte den tredje beleiringen, og borgerne valgte å be Parlamentet om tillatelse til å rive slottet slik at de kunne unngå en fjerne beleiring. Den 5. april 1649 begynte rivingen. Selv om mye ble ødelagt er det fortsatt mulig å besøke slottsruinene.

Dagens Pontefract[rediger | rediger kilde]

Pontefract har vært en markedsby minst siden middelalderen, og det holdes fortsatt marked der. Hoveddagene er onsdag og lørdag, med et mindre marked på fredag. Det finnes også et innendørs marked som er åpent alle dager unntatt torsdag ettermiddag og søndag.

Innbyggerne kaller gjerne byen for Ponte eller Ponty, og noen ganger blir den også referert til som Ponte Carlo, et ordspill på Monte Carlo.

Den sandrike og dype jorden gjør Pontefract til et av får steder på De britiske øyer hvor man kan dyrke lakrisplanter. Dette gjøres ikke lenger, men byen har fortsatt to lakrisfabrikker, som eies av Haribo og Monkhill Confectionary. Det holdes hvert år en lakrisfestival, og dikteren John Betjeman skrev et dikt kalt «The Liquorice Fields at Pontefract».

Rett utenfor byen, i Ferrybridge, ligger et kullkraftverk.

Pontefract General Infirmary er et stort sykehus, som ligger over et gammelt eremittbosted som kan besøkes av publikum enkelte dager. Sykehuset er ellers beryktet for å være det første stedet hvor legen Harold Shipman drepte eldre pasienter.

Pontefract Museum ligger i det gamle biblioteket i sentrum, og og har utstillinger som viser byens historie. De har også oversikt over når man kan besøke eremittbostedet under sykehuset.

Det er tre jernbanestasjoner i byen: Pontefract Baghill som betjener Dearne Valley Line mellom York og Sheffield samt Pontefract Monkhill og Pontefract Tanshelf på linjen mellom Leeds og Wakefield.

North-East-Wakefield College ligger i Pontefract.

Sognekirken All Saints er kjent for sin doble vindeltrapp i tårnet. Den er bygget over ruinene av en eldre kirke som ble ødelagt under borgerkrigen.