Wakefield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wakefield
Wakefield
Sentrum sett fra Sandal Castle
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Wakefield
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: West Yorkshire
Status By (city)
Befolkning 76 886 (2001)

Wakefield er en by i West Yorkshire i England. Den ligger ved elven Calder, sør for Leeds, og inngår i den enhetlige myndigheten City of Wakefield.

Byen var tidligere et sentrum for tekstilhandel, og området var fra den industrielle revolusjon dominert av kullgruvedrift. Under den store gruvearbeiderstreiken i 1984 var alle gruver i umiddelbar nærhet av byen stengt, men det var 18 gruver igjen i resten av distriktet, og byen var preget av mange demonstrasjoner til støtte for gruvearbeiderne.

Wakefieldkatedralen ble restaurert av sir George Gilbert Scott. Den har et spesielt kapell fra det 14. århundre, som er ett av bare fire i sitt slag som er bevart i England. Det er en rekke andre kulturelle attraksjoner i byen, blant annet Yorkshire Sculpture Park, Sandal Castle, National Coal Mining Museum for England, et stort kunstgalleri og et bymuseum (Wakefield Museum). I mai 2011 åpnet kunstmuseet The Hepworth Wakefield som er til minne om billedhoggeren Barbara Hepworth som ble født i Wakefield i 1903.

Området Westgate hadde tidligere det største antall puber plassert vegg-i-vegg i England, og Westgate Run er en berømt pub-til-pub-runde.

Kjente personer fra Wakefield[rediger | rediger kilde]

Storbritannias geografi-stubbDenne Storbritannias geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.