Platte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For å lese om elva i Nebraska i USA med samme navn, se Platte (elv)
Suvenirplatte for marejada-festivalen i Itajaí i Brasil.
En samling suvenirplatter fra byer rundt om i verden, stilt ut i et hotell i Priština i Kosovo.

Platte eller veggtallerken er en dekorert tallerken eller ei skål av porselen eller fajanse, lagd for å henge på veggen til pynt.

Juleplatter er platter som er lagd i samleserier, ei ny til hver jul. Mange humanitære organisasjoner og lag har lagd eller lager samlerplatter som blir solgt hvert år til inntekt for arbeidet i organisasjonen. I Danmark lagde Den Kongelige Porcelænsfabrik de første plattene med dagsaktuelle motiv for opphenging på vegg i 1888, og i 1895 sende Bing & Grøndahl ut den første juleplatta. Porsgrunds Porselænsfabrik lagde de første minneplattene i 1898 i forbindelse med landsutstillinga i Bergen. Ved unionsoppløsninga i 1905 ble det lagd særlig mange minneplatter.

Platter kan også lages som suvenirer for å minnes bestemte steder, begivenheter eller jubileer. Dekorative tallerkner i porselen, keramikk, sølvplett og andre materialer kan også stilles ut som pynt på skjenker, kommoder og liknende. Ifølge tradisjonen ga man tjenerskapet en tallerken fylt med godter og disse ble ofte hengt på veggen etter det spiselige var fortært. Disse plattene kan opprinnelig ha tilhørt fine serviser og blitt brukt til å spise på.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata