Platte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For å lese om elva i Nebraska i USA med samme navn, se Platte (elv)
Suvenirplatte for marejada-festivalen i Itajaí i Brasil.
En samling suvenirplatter fra byer rundt om i verden, stilt ut i et hotell i Priština i Kosovo.

Platte eller veggtallerken er en dekorert tallerken eller ei skål av porselen eller fajanse, lagd for å henge på veggen til pynt.

Juleplatter er platter som er lagd i samleserier, ei ny til hver jul. Mange humanitære organisasjoner og lag har lagd eller lager samlerplatter som blir solgt hvert år til inntekt for arbeidet i organisasjonen. I Danmark lagde Den Kongelige Porcelænsfabrik de første plattene med dagsaktuelle motiv for opphenging på vegg i 1888, og i 1895 sende Bing & Grøndahl ut den første juleplatta. Porsgrunds Porselænsfabrik lagde de første minneplattene i 1898 i forbindelse med landsutstillinga i Bergen. Ved unionsoppløsninga i 1905 ble det lagd særlig mange minneplatter.

Platter kan også lages som suvenirer for å minnes bestemte steder, begivenheter eller jubileer. Dekorative tallerkner i porselen, keramikk, sølvplett og andre materialer kan også stilles ut som pynt på skjenker, kommoder og liknende. Disse kan opprinnelig ha tilhørt fine serviser og blitt brukt til å spise på.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]