Tallerken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frokosttallerken og grøtbolle for barn, utformet av Anne Lofthus for Stavangerflint tdilig på 1960-tallet.
En kuvert, alt det som en gjest trenger for å innta et måltid, med dekketallerken og bestikk i sølv. Dekketøy omfatter det som trengs for å dekke et spisebord.
Tallerkenhylle i den gamle stua på gården fra Vemb, en typisk jysk hedegård overtatt av Frilandsmuseet utenfor København i 1930. På sida henger et goro-jern.

En tallerken er en rund og flat plate med opphøyde kanter som mat serveres på. Der er følgende hovedformer for tallerkenen:

  • dyp spisetallerken
  • flat spisetallerken
  • en serveringstallerken (serveringsfat)

Den dype tallerkenen er mer skållignende enn den fatlignende flate tallerkenen. Den dype tallerkenen anvendes spesielt til flytende føde som suppe og grøt, mens fast føde spises av flate tallerkener. Således vil det ofte følge en skje med til den dype tallerkenen, mens den flate tallerkenen gjerne settes frem sammen med kniv og gaffel.

Noen steder i Norge (særlig på Vestlandet) benyttes også ordet fat i stedet for asjett eller spisetallerken som en del av dagligtalen. Andre steder brukes ordet fat kun i betydning av en større tallerken for distribusjon av mat til mindre enheter hvor maten fortæres.

Tallerkener kan lages av keramikk og steintøy som porselen og fajanse, men også av metall, treverk og plast.

Bildeeksempler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]