Samling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Loppemarkeder, auksjoner, brukt- og antikvitetshandler kan være spesielt interessante for samlere. Bildet viser en stand på det faste loppemarkedet Flohmarkt Berkersheim i Frankfurt am Main i Tyskland 2005.
Frimerkesamling med frimerker fra Japan i eget samlealbum.
Del av en privat CD-samling i Danmark 2005.
En samling gamle kleshengere fra svenske klesbutikker.

Samling er betegnelse for en virksomhet som går ut på å samle opp, lagre og bevare et stort antall gjenstander, såkalte samlerobjekter, gjerne med tematiske, historiske eller geografiske fellestrekk. Samlinger kan skapes på hobbybasis av privatpersoner eller som delvirksomhet av offentlige instanser. Eksempler på det siste er muséer, arkiver og biblioteker, mens personer kan samle på alt fra frimerker og bøker til nesten hva som helst. Kjent er miniatyrflasker, der en finner et eget museum i Oslo og flere innslag i Norge Rundt om personer med helt egenartede samlerinteresser.

Mennesker som samler på likeartede objekter vil ofte finne sammen for å finne ut mest mulig, og bytte dubletter. Arkivering og systematikk er vanligvis viktig. Filatelistene var tidlig ute, og mange av deres foreninger er fra slutten av 1800-tallet. Internett byr i dag på rikelige muligheter utover landegrensene.

Ordet samling brukes både om aktiviteten og det denne resulterer i. De som samler kalles samlere, unntatt når de gjør det i embeds medfør som arkivarer, bibliotekarer eller konservatorer, avhengig av arbeidssted.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Hobbyaktiviteter[rediger | rediger kilde]

Offentlige samlinger (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Det finnes en enorm mengde små og store museumssamlinger over hele verden. Lista viser bare et ørlite utvalg der ordet «samling» inngår i navnet.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Utenlandske[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]