Pinar del Río (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pinar del Río

Våpen

Kart over Pinar del Río

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Adm. senterPinar del Río
Areal8 884,51 km²
Befolkning592 851[1] (2010)
Bef.tetthet66,73 innb./km²
Nettsidewww.pinar.cu/
Kart
Pinar del Rio
22°24′44″N 83°40′19″V

Pinar del Río er den vestligste provinsen (eller fylkeskommunen) på Cuba. Jordsmonnet og klimaet her regnes for å være det beste for tobakksdyrking i hele verden, og en rekke av Cubas absolutt fineste sigarer kommer fra nettopp denne provinsen.

Provinsen har et storslått landskap med en rekke små åser i lavlandet, Cubas største korallrev og lave tåkeskyer mellom åsene og over markene om morgenen som gir landskapet et skjær av tropisk ro. Det sies at Colombus en gang skulle ha sagt at hvis paradiset på jord skulle finnes noe sted, måtte det ligge i Pinar del Rio.

På grunn av sin spesielle flora og fauna har provinsen to naturreservat – Guanahacabibes (1.192 km²) og Sierra del Rosario (251 km²). I tillegg er Parque Nacional Viñales med sine 111 km² et beskyttet kulturlandskap.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Provinsen består av 14 kommuner. I år 2000 bodde det rundt 740.000 mennesker i provinsen. De største byene er San Cristóbal, (ca. 26 000 innbyggere), Consolación del Sur (ca. 25 000 innbyggere), Los Palacios (ca. 20 000 innbyggere), San Juan y Martínez (12 000 innbyggere) og Viñales med ca. 10 000 innbyggere.

Korallrevet Cayo Levisa - på nordsiden av Pinar del Río - nesten det nærmeste punktet til USA

Ulikt landsdistriktene i Norge der kjønnsfordeling er temmelig skjev med et overskudd av menn, bor det omtrent like mange kvinner som menn i Pinar del Rio. Går man ned på kommunenivå vil man likevel se at kvinnene søker mot byene. Omtrent 64 % av befolkningen bor i byene i provinsen og folketettheten er på 68 innbyggere pr. km².

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Landbruket er den viktigste næringen med produksjon av tobakk, ris, sukker, fjærkre, frukt og grønnsaker. Når det gjelder industri, synes hermetikkindustri (frukt og grønnsaker) og produksjon av bygningsartikler å dominere. Folk i Havanna pleier å omtale Pinar del Rio som «Cubas hage» og folket i regionen som de roligste og sindigste menneskene på Cuba. Kort sagt, i Pinar del Rio stresser man ikke, men tar det med ro og lever livet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]