Philipp von Boeselager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Philipp Freiherr von Boeselager
Bundesarchiv B 145 Bild-F081237-0014, Bundesverdienstkreuz an Freiherr von Boeselager.jpg
Boeselager blir tildelt Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden 20. april 1989
Født6. sep. 1917[1]Rediger på Wikidata
Burg HeimerzheimRediger på Wikidata
Død1. mai 2008[2][3][1][4]Rediger på Wikidata (90 år)
Burg KreuzbergRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær, skogbruksforsker, motstandskjemper, bonde, samfunnsøkonomRediger på Wikidata
Utdannet ved AloisiuskollegRediger på Wikidata
Ektefelle Rosa Maria Gräfin von Westphalen zu Furstenberg (1948–)[5]Rediger på Wikidata
FarAlbert Freiherr von Boeselager
Mor Maria-Theresia von Salis-SoglioRediger på Wikidata
Søsken Georg von BoeselagerRediger på Wikidata
Barn Albrecht Freiherr von Boeselager[6], Georg Freiherr von Boeselager[6], Maria-Felicitas Baronin von Boeselager[6], Monica Baronin von Boeselager[6]Rediger på Wikidata
Parti Christlich Demokratische UnionRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av K. D. St. V. Ripuaria BonnRediger på Wikidata
UtmerkelserJernkorsets ridderkors, Store fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Æreslegionen
TroskapTyskland Tyskland
VåpenartHæren (Wehrmacht), Bundeswehr
Tjenestetid19361945
Militær gradOberst
EnhetWehrmacht Heer Wehrmacht Heer
Deltok iØstfronten (andre verdenskrig)

Philipp Freiherr von Boeselager (1917-2008) var en tysk friherre og major i kavaleriet i Wehrmacht. Han var involvert i 20. juli-attentatet mot Hitler.

Han var det lengstlevende medlem av gruppen som den 20. juli 1944 sto bak attentatforsøketAdolf Hitler. Både han og broren Georg var engasjert i tidligere attentatforsøk mot Hitler. Begge slapp unna etter attentatet i 1944.

Liv[rediger | rediger kilde]

Familie og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Philipp von Boeselager ble født i 1917 som den fjerde av åtte barn av Albert Freiherr von Boeselager (1883–1956) og hans kone Maria-Theresia Freiin von Salis-Soglio (1890–1968). Til hans slektninger hørte diplomaten Wilhelm Freiherr von Ketteler, som var en motstander av nasjonalsosialismen. Boeselagers barndomstid var preget av en katolsk oppdragelse, noe som skulle danne basis for hans senere engasjement mot nasjonalsosialismen. I 1936 avsluttet han den private katolske Aloisiuskolleg i Bonn som tilhører jesuittordenen. Samme året gikk han inn i en kavaleriavdeling i Paderborn og begynte å studere på militærskoler i Dresden og Döberitz.

Attentatforsøk[rediger | rediger kilde]

Overbevist anti-nazist ble Boeselager, da han i 1942 kom over en rapport om mord på fem medlemmer av romfolket som ble drept utelukkende på grunn av deres etniske tilhørighet. Sammen med sin overordnede, generalfeltmarskalk Günther von Kluge ble han med i motstandsarbeidet mot Hitler. Det første forsøket på et attentat kom i mars 1943, da Hitler og Heinrich Himmler kom sammen til fronten hos Kluge for å delta på et møte. Det var viktig for konspiratørene å ta ut Himmler samtidig med Hitler, slik at han ikke umiddelbart skulle overta makten. Boeselager fikk en Walther PP, men attentatet ble ikke gjennomført fordi Himmler plutselig forlot middagen rett før attentatet skulle finne sted.

Hans rolle i 20. juli-attentatet var knyttet til forflytting av tropper for å sikre kuppmakerne kontrollen, men da Hitler overlevde forsøket, falt også Boeselagers oppgaver bort, og han sørget for at hans rolle forble ukjent for Ernst Kaltenbrunners granskning. Hans bror Georg, som var del av sammensvergelsen, falt seinere under krigen i Łomża.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig studerte han økonomi og drev med skogbruk. Ved flere anledninger uttalte han seg mot abort. I året 2000 ble han æresmedlem av foreningen Ripuaria Bonn som er tilsluttet Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen. Han hadde fram til sin død den Walther PP-pistolen han skulle ha drept Hitler og Himmler med.

Blant Boeselagers ordener er Store fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden og den franske Æreslegionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Count Philipp von Boselager, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Count-Philipp-von-Boselager, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 188405[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage person ID p9988.htm#i99871, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]