Petter T Moshus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter T Moshus
Født30. mars 1946Rediger på Wikidata (78 år)
NasjonalitetNorge

Petter Trond Moshus (født 30. mars 1946) er en norsk grafisk designer med professorkompetanse.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Petter T Moshus har høyskoleutdannelse innen kommunikasjonsdesign fra Tyskland der han blant annet jobbet praktisk med designprogrammet til OL i München i 1972. Han var en av pionerene bak Televerkets ambisiøse forsøk med Teledata, en forløper for internett, på 1980-tallet. Han var sjef for designprogrammet for OL på Lillehammer i 1994. I etterkant har han vært rådgiver innen design for komiteene som arrangerte de olympiske lekene i Salt Lake City 2002, Aten 2004, Torino 2006 og Beijing 2008.

Moshus har vært leder for et prosjekt med mål å utvikle og implementere et grafisk designprogram for alle departementene og regjeringens dokumenter og informasjonsmedier i oppdrag fra Kulturdepartementet. Fra 1996 til 2003 var han ansatt i NRK som leder av designavdelingen med enheter innen scenografi, tv-grafikk, animasjon og klær/kostyme. Han var konsernansvarlig for utviklingen av samordnet corporate identity/visuell branding i NRK. Moshus har vært i ansatt som prosjektleder for utvikling og implementering av et visuelt profil-/designprogram for kongehuset og Det kongelige hoff.

Han var i perioden 2003 til 2008 ansatt som instituttleder ved Institutt for Industridesign (IDE) ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Han var også prorektor ved skolen.

Moshus var medlem av arkitekturrådet for Oslos hovedflyplass. Han har fra 2008 hatt styreverv i KORO (kunst i offentlig rom) oppnevnt av Kulturdepartementet, vært styremedlem i AHO, i Norsk Designråd i tolv år samt medlem av R&D-utvalget ved Kunsthøgskolen i Bergen (KhiB) i seks år.

Moshus har videre vært verge for enslige mindreårige asylsøkere oppnevnt av Oslo, Asker og Bærum overformynderier.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Moshus har skrevet rapporten «Visualisering i Teledata» med Televerkets forskningsinstitutt som oppdragsgiver. Han har vært ansvarlig for «Rapport om designprogrammet for De XVII Olympiske vinterleker» utgitt av Kulturdepartementet og Norsk form[1], medredaktør og medforfatter av boken «Norsk Olympisk design», Messel forlag, skrevet artikkelen «Using design to create an identity« i boken «Evoking – an Image of The Games«, publisert av Musée Olympique i Lausanne.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Som designansvarlig i NRK har han mottatt merket for god design av Norsk designråd for designprogrammet til NRK, og for initiering av et designprogram for «Det kongelige bryllup« i 2001. For arbeidet med OL-design har han mottatt den skandinaviske designpris, blitt utnevnt til «Årets designer» (Gullblyanten) av Kreativt Forum og tildelt The golden Olympic Rings av IOC[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moshus, Petter T. (1994). Rapport om designprogrammet for de XVII olympiske vinterleker Lillehammer 1994. Oslo: Kulturdepartementet. ISBN 8245200072 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 
  2. ^ «NRK vant designpris». NRK. 28. november 2003.