Peter av Husastad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Peter av Husastad (død 1226) var en norsk geistlig som levde i middelalderen. Han var erkebiskop av Nidaros fra 1225 til 1226.

Peters far het Brynjulv. På morssiden var Peter en slektning av erkebiskop Øystein Erlendsson. Peters fødselsår er ukjent, men trolig var han født rundt 1160. Han kan ha tilhørt Standal-ætten på Sunnmøre, eller han kan ha kommet fra HustadSandvollan i Inderøy. Han hadde en sønn, Sigurd, som han fikk som ung, sannsynligvis utenfor ekteskap.

Peter levde i borgerkrigstiden i Norge. Rundt 1200 var Peter kapellan hos erkebiskop Eirik Ivarsson mens Eirik oppholdt seg i Danmark. Eirik var bagler og oppholdt seg i eksil i Danmark på grunn av konflikten med birkebeinerne. Fra 1223 var Peter kannik i Nidaros. Da erkebiskop Guttorm døde i 1224 valgte de andre kannikene abbeden Sigurd fra Tautra kloster til ny erkebiskop. Dette valget ble støttet av Skule Bårdsson. Skule var jarl og kong Håkon Håkonssons svigerfar, og var stadig i konflikt med sin svigersønn. Peter skulle reise til Roma med brev til paven om valget av Sigurd til erkebiskop, men da han kom til Oslo, viste det seg at kong Håkon, og Oslo-biskopen Nikolas Arnesson, ikke ønsket Sigurd som erkebiskop, da han «ikke var noen venn av kongen».[1] Istedet ville kongen ha Peter. Peter reiste derfor til Roma hvor han selv etter kongens ønske ble providert til ny erkebiskop.

Da han kom hjem til Nidaros, beskyldte Skule jarl Peter for å ha begått simoni, altså for å ha kjøpt sitt kirkelige embete. Peter og Skule ble likevel snart forlikte, og i det kommende året samarbeidet de to, blant annet om å få kong Håkon til å inngå forlik med tronpretendenten Sigurd Ribbung. Peter døde etter bare et drøyt år som erkebiskop, men spilte likevel en viktig rolle i maktkampen mellom Skule jarl og Håkon Håkonsson.[2]

Han ble etterfulgt som erkebiskop av Tore den trøndske.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Håkon Håkonssons saga, kap. 100
  2. ^ Bratberg, Terje. (2009, 13. februar). Peter Brynjulfsson Av Husastad. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 15. september 2017.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Guttorm av Nidaros 
Erkebiskop av Nidaros
Etterfølger:
 Tore den trøndske