Peter Andreas Ravn Sollied

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Andreas Ravn Sollied
Født15. mai 1869[1]Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død11. sep. 1955[1][2]Rediger på Wikidata (86 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, historikerRediger på Wikidata
Søsken Olaf SolliedRediger på Wikidata
Barn Henning SolliedRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Peter Andreas Ravn Sollied (1869–1955) var en norsk kjemiingeniør og genealog. Han var direktør for Statens fettdirektorat fra 1918 til 1921.

Slekt[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av asylforvalter Henning Olsen Sollied, som kom fra Solli i Ørskog, og Olave Marie Vestre. Han var bror av legen Olaf Sollied. I 1901 ble han gift med Margarethe Falkenberg. De var foreldre til genealogen Henning Sollied (1907–1945).

Liv[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært elev ved Trondheim katedralskole tok Sollied realartium i 1888, gjennomgikk Krigsskolens nederste avdeling og utdannet seg til kjemiingeniør ved Trondhjems tekniske skole i 1891. Deretter var han driftsassistent ved en fiskemelfabrikk i Vardø, før han i 1894 ble ansatt ved Norges landbrukshøyskole. Fra 1901 til 1903 var han statsstipendiat og spesialiserte seg i biokjemi og gjæringsteknologi. Han studerte whiskeyproduksjon i Storbritannia og gjorde forsøk med å produsere norsk whiskey ved Sælid brenneri utenfor Hamar. Fra 1906 var han overlærer og bestyrer for det kjemiske laboratoriet ved Bergens tekniske skole.

I Bergen bodde Sollied i en villa i Kalfaret. Han virket også som rettskjemiker og var vernepliktig offiser. Under første verdenskrig var han sjef for 5. kompani av Nordfjord landvernsbataljon og deltok høsten 1914 i nøytralitetsvaktenUlven utenfor Bergen.

I 1918 ble Sollied utnevnt til fettdirektør (sjef for for Statens fettdirektorat), som administrerte Norges forsyning med fettstoffer fra utlandet, samt rasjonering av olje og bensin. Dette var varer som det var knapphet på under første verdenskrig. Etter krigen (1919) deltok han i en kommisjon som reiste til London og Paris for å forhandle om eksport av det norske overskuddslageret av fiskevarer og fettstoffer til Tyskland. I 1921 ble fettdirektoratet nedlagt. Sollied ble da utnevnt til overlærer og forstander ved Kristiania tekniske mellemskole (senere Oslo tekniske skole). Denne stillingen beholdt han til han gikk av i 1939.

Virke[rediger | rediger kilde]

Sollied skrev om kjemiske emner i Norsk Havetidende, Norsk Fiskeritidende, Tidsskrift for det norske Landbrug, Naturen, Pharmacia, Tidsskrift for Kemi og i en del tyske tidsskrifter. Han var redktør for kjemi i Tidsskrift for kjemi og bergvesen fra 1921 til 1941 og fagredaktør for kjemi i Teknisk Ukeblad.

Genealog og historiker[rediger | rediger kilde]

Ved siden av arbeidet som kjemiker interesserte Sollied seg for historie, særlig slektshistorie (genealogi), og brukte mye av sin fritid på arkivforskning. Interessen for slektshistorie delte han med sin sønn Henning Sollied, som ble en kjent genealog, men døde bare 38 år gammel. De to skrev utga artikler sammen om «Losna-ætten» og «Hornes ætten fra Skjeberg». Etter sønnens død utga han dennes avhandling om gårdene i Aker. Også broren Olaf Sollied var en ivrig slekts- og lokalhistoriker.

Sollied var medlem av styret i Landslaget for bygde- og byhistorie, deltok i opprettelsen av Norsk Slektshistorisk Forening og var redaktør for Norsk Slektshistorisk Tidsskrift fra 1937 til 1946.

Etter oppdrag fra Utenriksdepartementet skrev han sammen med O. Solberg en fremstilling av Grønlands historiske forhold til Norge, og i 1932 skrev han om det samme emnet i forbindelse med avgjørelsen av Grønlandssaken i Haag. I Bergens historiske forenings skrifter skrev han om «Hvalfangsten fra Bergen i ældre tider» og «Bergens Bartskjærere 1500–1800» (utgitt sammen med broren Olaf Sollied). Han skrev også om militærhistorie og norsk industrihistorie, og leverte bidrag om ingeniører og industrifolk til Norsk biografisk leksikon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b nbl.snl.no, besøkt 24. april 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, oppført som Peter Sollied, Store norske leksikon-ID Peter_Sollied[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]