Hopp til innhold

Paulownia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paulownia
Paulownia kawakamii
Nomenklatur
Paulownia
Siebold & Zucc.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
FamiliePaulowniaceae
Økologi
Antall arter: 7
Utbredelse: Kina, Laos, Vietnam; forvillet andre steder
Inndelt i

Paulownia er ei slekt med trær i familien Paulowniaceae.

De blir opptil 30 m høye og er som regel løvfellende, men i tropisk klima er de eviggrønne. Unge trær har glatt bark med markerte korkporer, men hos eldre trær spekker barken opp i stammens lengderetning. Greinene sitter motsatt uten endeknopper. Bladene sitter motsatt, eller mer sjeldent tre sammen i en krans. Bladstilken er lang, og bladene er hele eller grunt tre- til femflikete. Bladranden er bølgende og ofte sagtannet på unge blad.

De endestilte, pyramideformede til sylindriske blomsterstandene består av mange små kvaster med som regel tre–fem blomster. Begerrøret har fem fliker. Kronrøret er purpur eller hvit med en nedre leppe med tre fliker og en øvre med to fliker. Det er fire pollenbærere. Frukten er en kapsel som sprekker opp i to eller fire deler. Det er mange små frø med vinger.

Seks av sju Paulownia-arter er endemiske for Kina, men én finnes også i Laos og nordlige Vietnam. Keisertre (Paulownia tomentosa) er et vanlig prydtre i områder med gunstig klima i Japan, Korea, Nord-Amerika og Europa, og er ofte forvillet.

Paulownia ble tidligere blitt regnet til den gamle maskeblomstfamilien (Scrophularciaceae) eller trompettrefamilien (Bignoniaceae). Molekylærgenetiske studier viser at Paulownia er søstergruppen til snylterotfamilien (Orobanchaceae), og den er nå plassert i egen familie. Flora of China anerkjenner sju arter, men andre oversikter oppgir opptil 17. En av de usikre artene, Paulownia silvestrii, blir av og til plassert i ei egen slekt, Shiuyinghua.

Fossiler av Paulownia er funnet i Europa. Paulownia inopinata er kjent fra de typiske frøkapslene som er funnet i avsetninger fra midtre miocen i Bayern i Tyskland. Frø med eller uten vinger er funnet i avsetninger fra tidlig miocen til sen pliocen i Italia, Frankrike og Tyskland. De regnes til arten Paulownia cantalensis. Fossil Paulownia-ved er kjent fra tidlig miocen i sørvestlige Honshu i Japan.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Pollenbærere og griffel. Legg merke til at arret er tilgjengelig gjennom den lille åpningen øverst på griffelen.