Paul Robeson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul Robeson i 1942. Foto: Library of Congress fotoarkiv.
Den «verdensberømte negerbaryton» Paul Robseon leder allsangen av Star Spangled Banner blant verftsarbeidere i Oakland i USA under andre verdenskrig.

Paul Robeson (født 9. april 1898 i Princeton i USA, død 23. januar 1976 i Philadelphia) var en amerikansk barytonsanger og skuespiller. Han ble verdenskjent som forkjemper for menneskerettighetene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

«Paul Robeson - skuespiller, kunstner, idrettsmann» 1943.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robeson var sønn av en frigitt slave og presbyterianer. Han ble den tredje svarte student som ble tatt opp ved Rutgers University der han utmerket seg innen idretter som amerikansk fotball, baseball, basketball og friidrett (1916–1919). Derpå studerte han juss ved Columbia University i New York (1920–23), som han delvis finansierte med profesjonell fotball.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble også kjent i oppsetninger som Taboo (New York og London, 1922), flyttet til London (1928) og ble med i Othello (London, 1930), som ble fortsatt på Broadway, ga ham Spingarn-medaljen (1945), og etterhvert det mest langvarige hva angår oppsetninger av Shakespeare. Han spilte i elleve spillefilmer, og var «Porgy» i George Gershwins Porgy and Bess (1936). Hans repertoar av afro-amerikanske folkesanger ga ham verdensberømmelse, spesielt gjennom Go Down Moses. I Norge var det særlig filmen «Show Boat» fra 1936 og sangen «Ol' Man River» som gjorde han kjent. Han har også spilt inn sanger på en rekke ulike språk, deriblant norsk.

Den politiske Robeson var kommunist og tilhenger både av Sovjetunionen og av panafrikansk ideologi. Han tok aktivt del i borgerrettighetsbevegelsen i USA, selv om hans politiske grunnsyn gjorde at han aldri ble noen frontfigur. Han ble i perioden 19471958 nektet utreise og pass av myndighetene i USA for det som ble kalt u-amerikanske meninger, det vil si meninger som amerikanske myndigheter oppfattet som uønskede. Etter dette bosatte han seg noen år i Storbritannia før han i 1963 vendte tilbake til USA. Paul Robeson ble tildelt Stalins fredspris i 1953. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. |}

Biografi[rediger | rediger kilde]

  • Paul Robeson, verdensborger av Shirley Graham (norsk utgave kom i 1948.

Se også[rediger | rediger kilde]