Paul Robeson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul Robeson
Paul Robeson 1942.jpg
Født 9. april 1898
Princeton
Død 23. januar 1976 (77 år)
Philadelphia
Gravlagt Ferncliff gravlund
Ektefelle Eslanda Goode Robeson (1921–1965)
Far William Drew Robeson I
Mor Maria Louisa Bustill
Barn Paul Robeson
Utdannet ved Rutgers University, Columbia Law School, School of Oriental and African Studies
Yrke
8 oppføringer
Skuespiller, sanger, advokat, skribent, musiker, basketballspiller, amerikansk fotball-spiller, filmskuespiller
Nasjonalitet USA
Medlem av Alpha Phi Alpha, Phi Beta Kappa
Utmerkelser Spingarn-medaljen, Grammy Lifetime Achievement Award, New Jersey Hall of Fame, Leninprisen, Q4288130

Paul Robeson (født 9. april 1898 i Princeton i USA, død 23. januar 1976 i Philadelphia) var en amerikansk bass-sanger og skuespiller. Han ble verdenskjent som forkjemper for menneskerettighetene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

«Paul Robeson - skuespiller, kunstner, idrettsmann» 1943.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robeson var sønn av en frigitt slave og presbyterianer. Han ble den tredje svarte student som ble tatt opp ved Rutgers University.[trenger referanse] Der utmerket han seg innen idretter som amerikansk fotball, baseball, basketball og friidrett (1916–1919). Derpå studerte han juss ved Columbia University i New York (1920–23), som han delvis finansierte med profesjonell fotball.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble kjent i oppsetninger som Taboo (New York og London, 1922), flyttet til London (1928) og ble med i Othello (London, 1930), som ble fortsatt på Broadway, ga ham Spingarn-medaljen (1945), og etterhvert det mest langvarige hva angår oppsetninger av Shakespeare. Han spilte i elleve spillefilmer, og var «Porgy» i George Gershwins Porgy and Bess (1936). Hans repertoar av afro-amerikanske folkesanger ga ham verdensberømmelse, spesielt gjennom Go Down Moses. I Norge var det særlig filmen «Show Boat» fra 1936 og sangen «Ol' Man River» som gjorde han kjent. Han har også spilt inn sanger på en rekke ulike språk, deriblant norsk.[trenger referanse]

Den politiske Robeson var kommunist og tilhenger både av Sovjetunionen og av panafrikansk ideologi.[trenger referanse] Han tok aktivt del i borgerrettighetsbevegelsen i USA, selv om hans politiske grunnsyn gjorde at han aldri ble noen frontfigur.[trenger referanse] Han ble i perioden 19471958 nektet utreise og pass av myndighetene i USA for det som ble kalt u-amerikanske meninger, det vil si meninger som amerikanske myndigheter oppfattet som uønskede.[trenger referanse] Etter dette bosatte han seg noen år i Storbritannia før han i 1963 vendte tilbake til USA. Paul Robeson ble tildelt Stalins fredspris i 1953. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. |}

Biografi[rediger | rediger kilde]

  • Paul Robeson, verdensborger av Shirley Graham (norsk utgave kom i 1948).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Den «verdensberømte bass-sangeren» Paul Robeson leder allsangen av Star Spangled Banner blant verftsarbeidere i Oakland i USA under andre verdenskrig.