Sambuca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sambuca Flambé

Sambuca er en søt og sterk italiensk likør basert på anis og varierende krydderblandinger. Hvit sambuca kommer av gjæringsfeil eller risting

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet sambuca skriver seg fra et arabisk ord, sannsynligvis zammut (anis). Dette var navnet på en drikk basert på stjerneanis som ble importert til byen Civitavecchia i Provinsen Roma med skip fra Orienten. En utbredt misforståelse er at sambuca har noe å gjøre med hyllebær (Sambucus), it. sambuco.

Sicilia har fra gammelt av anisdrikken zammù blitt tilvirket. Denne er beslektet med sambuca.

Sambuca ble utviklet i Civitavecchia som kommersiell vare da Luigi Manzi laget sin oppskrift i 1851.[trenger referanse] Manzi regnes som opphavsmannen til sambuca, men en lignende drikk hadde i en tid blitt fremstilt i området.[trenger referanse] Sambuca Manzi produseres fremdeles.

Sambuca økte raskt sin popularitet etter annen verdenskrig. Angelo Molinari produserte fra 1945 Sambuca Extra Molinari, som vant stor popularitet i Italia og også internasjonalt, og som idag er landets mest solgte.[trenger referanse] Siden har en mengde produsenter begynt å fremstille sambuca. Molinari er den eneste produsenten som tillates å gi sin sambuca kvalitetsbetegnelsen Extra.[trenger referanse]

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Stjerneanis

Sambuca er en søt og sterk drikke, med en langt rundere smak enn andre typer anisbrennevin. Tørkede frø fra stjerneanis, som er drikkens viktigste smaksgiver, dampdestilleres slik at smaksrike oljer trekkes ut. Det tilsettes deretter en konsentrert sukkeroppløsning og dessuten en krydderblanding som varierer mellom de ulike produsentene. Krydderblandingen holdes hemmelig. Sambuca produseres gjerne med en alkoholprosent på 38-40, og har en klar farge. Det produseres dessuten sambuca med kaffe (Sambuca Nero), og dessuten en rekke andre smaksvarianter, for eksempel eple, bringebær, blå mandarin, appelsin & mango og banan.

Drikkemåter[rediger | rediger kilde]

Sambuca er i utgangspunktet en aftensdrikk, som gjerne nytes etter et måltid. Det er mange måter å nyte denne likøren på, og her er noen av dem:

Con Mosca[rediger | rediger kilde]

Sambuca med fluer eller kaffebønner, er den mest utbredte måten å nyte denne likøren på. Det legges tre brente kaffebønner i glasset etter at man har helt i sambuca. De tre kaffebønnene skal symbolisere helse, rikdom og lykke. Enkelte sverger til å kun benytte én bønne i glasset. Man kan også tygge kaffebønnene mens man nyter drikken.

Sambuca con Mosca kan også nytes flambé og con ghiaccio (se nedenfor).

Con ghiaccio[rediger | rediger kilde]

Sambuca med isbiter er en frisk, sommerlig variant. Isen bidrar til å fremheve likørens smak. Denne drikkes gjerne også med kaffebønner i (Con Mosca).

Con acqua[rediger | rediger kilde]

Sambuca kan nytes som en forfriskende kjølig drikk, ved å blande likøren med iskaldt vann.

Correzione per caffè[rediger | rediger kilde]

Sambuca benyttes ofte som smakstilsetning til kaffe.

Flambé[rediger | rediger kilde]

Sambuca Flambé er en drikk med et rituelt skjær. Denne spektakulære måten å nyte sambuca på består i at man heller den i et romslig glass (type cognac eller rødvin), roterer glasset og deretter antenner dampen, for til slutt å blåse ut flammen, eller helt enkelt legge hånden på glasset slik at flammen slukker av seg selv. Dette kan også utføres med shotglass, men da uten roteringen av glasset.

Sistnevnte måte å slukke brennende sambuca på innebærer en viss fare. En enda dristig variant er antenning av sambuca mens den er i munnen. Flammen slukkes ved at man lukker munnen.

Enkelte produsenter, som Molinari, produserer sambuca med en alkoholprosent på 40, blant annet fordi den antennes lettere enn de mange variantene med en alkoholprosent på 38.

Sambuca Flambé drikkes mens den ennå er varm. Flamberingen gir drikken en enda rundere smak. Flambé kan kombineres med Con Mosca.

Cocktailer[rediger | rediger kilde]

I tillegg til de forannevnte drikkemåter, finnes det en mengde cocktailer som lages med sambuca.

Typer og produsenter[rediger | rediger kilde]

Type Produsent Merknad
Antica Antica Lages med forskjellige smakstilsetninger, som bringebær og eple
Averna F. Lli Averna
Borghetti Sambuca Oro F. Lli Branca
Isolabella Illva di Saronno
Luxardo Sambuca dei Cesari Girolamo Luxardo Har over 95% markedsandel i Norge
Manzi Luigi Manzi
Molinari Sambuca Caffè Molinari Int.
Molinari Sambuca Extra Molinari Int. Italias bestselgende Sambuca
Opal Nera - Black Sambuca Francoli
Paolina Mangacaroca Int.
Vaccari Cointreau
Vaccari Nero Sambuca Cointreau
Volano Giori

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]