Parykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fargerike parykker

Parykk er kunstig hodehår i form av løshår festet til en hette som helt eller delvis dekker hodet. Parykker har blitt brukt for å skjule skallethet og som pynt med skiftende utseende.

Bruk av parykk har vært kjent i praktisk talt hele den historiske tid, men var særlig på moten i Det gamle Egypt og blant menn og kvinner i Europa mellom 1650 og 1800-tallet. Tidligere har parykk også vært brukt i sammenheng med ulike religiøse ritualer. I dag bruker britiske advokater og dommere parykk når de opptrer i retten. De opprinnelige parykkene ble laget av menneskehår, men i dag får man kjøpt parykker som er satt sammen av både hestehår, ull, fjær, bøffelhår og syntetisk framstilt hår også.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet parykk har kommet til norsk via dansk fra det tyske Perücke og franske perruque eller peruche, igjen hentet fra gammel italiensk parrucca eller perrucca som betyr «falskt hodehår». Det franske perruque har også gitt opphav til det engelske peruke, vanlig betegnelse på historiske allonge- og pudderparykker fra 1600- og 1700-tallet, og periwig, siden slutten av 1600-tallet ofte forkortet til wig.

Kjente parykkbærere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Wigs – bilder, video eller lyd
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.