Hopp til innhold

Parykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fargerike parykker

Parykk er kunstig hodehår i form av løshår festet til en hette som helt eller delvis dekker hodet. Parykker har blitt brukt for å skjule skallethet og som pynt med skiftende utseende.

Bruk av parykk har vært kjent i praktisk talt hele den historiske tid, men var særlig på moten i Det gamle Egypt og blant menn og kvinner i Europa mellom 1650 og 1800-tallet. Tidligere har parykk også vært brukt i sammenheng med ulike religiøse ritualer. I dag bruker britiske advokater og dommere parykk når de opptrer i retten. De opprinnelige parykkene ble laget av menneskehår, men i dag får man kjøpt parykker som er satt sammen av både hestehår, ull, fjær, bøffelhår, ekte menneskehår og syntetisk framstilt hår. Parykker blir også hyppig brukt i film, teater og modellidustrien. Da slipper skuespillerne å skifte frisyre hele tiden. Det er mer effektivt å skifte parykk enn det ekte håret.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet parykk har kommet til norsk via dansk fra det tyske Perücke og franske perruque eller peruche, igjen hentet fra gammel italiensk parrucca eller perrucca som betyr «falskt hodehår». Det franske perruque har også gitt opphav til det engelske peruke, vanlig betegnelse på historiske allonge- og pudderparykker fra 1600- og 1700-tallet, og periwig, siden slutten av 1600-tallet ofte forkortet til wig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]