Hopp til innhold

Parks and Recreation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parks and Recreation
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landAmerikansk
Sesonger7
Episoder125
Lengde22 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeAmy Poehler
Rashida Jones
Paul Schneider
Aziz Ansari
Bak kamera
Skaper(e)Greg Daniels, Michael Schur
ProdusentAmy Poehler
MusikkGaby Moreno
Prod.selskapUniversal Television
Sending
Periode9. april 200924. februar 2015
TV-kanalNBC
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Parks and Recreation er en amerikansk komiserie som gikk på NBC fra 2009 til 2015.

Serien benytter seg av den observerende dokumentarfilmens virkemidler for å skape en illusjon om at hendelsene på kontoret er «virkelige», og kan karakteriseres som en type fiktiv dokumentarfilm (mockumentary). Serien er skapt av Greg Daniels og Michael Schur. Serien utspiller seg rundt kontormiljøet til parkvesenet i den fiktive byen Pawnee, Indiana hvor Amy Poehler har rollen som den litt innpåslitne mellomlederen Leslie Knope. Hun har også med seg Rashida Jones som Ann Perkins, Aziz Ansari som Tom Haverford, Nick Offerman som Ron Swanson, Aubrey Plaza som April Ludgate, Paul Schneider som Mark Brendanawicz, Chris Pratt som Andy Dwyer, Adam Scott som Ben Wyatt, Rob Lowe som Chris Traeger, Jim O'Heir som Garry «Jerry» Hergich, Retta som Donna Meagle og Billy Eihner som Craig Middlebrooks.

For å finne inspirasjon til serien, undersøkte serieskaperne lokalpolitikere i California, samt konsulterte med byplanleggere og andre ansatte i park-etaten. Hovedkarakteren Leslie Knope fikk en litt annen innstilling etter første sesong, etter tilbakemeldinger fra seerne på at hun virket noe uintelligent og godtroende. Serie-skaperne har også hentet inspirasjon fra faktiske hendelser, som da store nedleggelser i flere av byens etater var inspirert av finanskrisen i 2007–2008.

I Norge sendes programmet på TV 2 Humor, i tillegg til å være tilgjengelig for strømmingHBO Nordic.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen fokuserer på Leslie Knope, nestlederen for Parks and Recreation Department i den fiktive byen Pawnee i Indiana. Den lokale sykepleieren Ann Perkins krever at et område ved siden av huset hennes, som står igjen etter en forlatt leilighetsutvikling, burde utbredes etter at kjæresten hennes, Andy Dwyer, falt der og brakk begge beina. Leslie lover å gjøre området om til en park, til tross for motstand fra Ron Swanson, en libertarianer.

By-planlegger Mark Brendanawicz – som Leslie har romantiske følelser for – insisterer pragmatisk på at hele prosjektet er urealistisk på grunn av alt for mye offentlig byråkrati. Men hun overbeviser likevel, i all hemmelighet, Ron om å godkjenne prosjektet hennes. Leslie og hennes ansatte, inkludert assistenten Tom Haverford og praktikanten April Ludgate, forsøker å få opp samfunnets interesse for prosjektet - men de møter en del motstand. I den andre sesongen blir området endelig forberedt, fordi Leslie tar på seg oppgaven uten tillatelse. Andy blir skadet når han jobber sammen med Leslie på området. Han truer deretter med å saksøke byen Pawnee, med mindre området blir gjort ferdig. Mark forlater karrieren sin ved rådhuset, for å ta en jobb i privat sektor. Karakteren hans blir aldri sett, hørt fra, eller referert til i løpet av TV-programmet igjen. I mellomtiden fører et lammende budsjett-underskudd til at statsrevisorene Chris Traeger og Ben Wyatt stenger ned de lokale myndighetene i Pawnee midlertidig.

Den tredje sesongen åpner med at hele Pawnee har gjenåpnet. Men alt for store budsjett-kutt frustrerer Leslies forsøk på å tilby forskjellige statlige tjenester. Leslie inngår en avtale med Chris og Ben for å bringe tilbake Pawnee Harvest Festival. Men hvis hele denne festivalen mislykkes, kommer Parks Department til å bli eliminert for godt. Etter flere uker med planlegging, blir festivalen en gigantisk suksess hovedsakelig på grunn av Leslies innsats . Senere kommer Chris tilbake fra Indianapolis for å bli Pawnees fungerende by-sjef. April og Andy begynner å gå på stevnemøter sammen, og bare noen få uker senere gifter de seg. Tom slutter i rådhus-jobben for å grunnlegge hans eget underholdningsselskap kalt Entertainment 720 sammen med vennen Jean-Ralphio. Men bedriften kan ikke opprettholde deres overdådige utgifter, og går raskt tom for penger - Tom må deretter gå tilbake til jobben ved Parks and Recreation Department.

Leslie og Ben viser romantisk interesse for hverandre. Men Chris har imidlertid implementert en regel som skal forhindre t en overordnet (Ben) fra å begynne et forhold med sin ansatte (Leslie). Til tross for denne regelen begynner Leslie og Ben i all hemmelighet ett forhold. Den fjerde sesongen omhandler Leslies kampanje for å stille til valg for bystyret i Pawnee. Når Leslie begynner å forberede en kampanje, innser hun at hun må slå opp med Ben for å unngå skandale. Men de begynner snart forholdet deres på nytt, og Ben ofrer jobben sin for å redde Leslie fra å miste hennes jobb. Ben begynner som Leslies kampanje-ansvarlig. Leslies kampanje møter utallige tilbakeslag fra hennes viktigste motstander, Bobby Newport, og hans berømte kampanje-leder Jennifer Barkley.

I den femte sesongen begynner Leslie å arbeide som byråd. Men hun får snart motstand fra lokalbefolkningen, og fra andre medlemmer fra byrådet. Ben er på sin nye jobb på en kongress-kampanje i Washington D.C. sammen med April som han tok med seg som praktikant. Ron innleder et romantisk forhold med en kvinne som heter Diane. Ben vender tilbake til Pawnee, og frier til Leslie. Tom grunnlegger en vellykket bedrift som leier ut eksklusive klær til tenåringer. Leslie og Ben planlegger å samle inn penger for for parken, nå kalt Pawnee Commons, og bestemmer seg for å holde et improvisert bryllup en kveld i rådhuset. Senere førte Leslies endringer i Pawnee til at flere innbyggere krever at hun må bli sparket fra byrådet.

Den sjette sesongen begynner med absorpsjonen av Eagleton og Pawnee, etter at den tidligere byen erklærte seg konkurs. Når de to myndighetene slår seg sammen, går Leslie tilbake til Parks Department på heltid. Men Ben blir stemt inn som den neste by-sjefen. Tom selger Rent-A-Swag til Jean-Ralphios far, Dr. Saperstein i et kontantoppgjør og åpner en restaurant kalt Tom's Bistro. Ann og Chris, nå i et forhold og venter en baby sammen, forlater Pawnee for å reise til Michigan. For å få offentlig støtte for den upopulære fusjonen med Eagleton, forsøker Parks Department å holde en konsert.

Senere avslører Leslie at hun faktisk er gravid med trillinger. Leslie får jobben som regional direktør for National Park Service i Chicago, og sender umiddelbart et forslag om å bringe denne jobben til Pawnee. Den syvende sesongen finner sted i løpet av 2017. Ron og Leslie har blitt fiender etter at Rons bedrift har revet Anns gamle hus for å opprette en bygård. Ben forsøker å overbevise et teknologi-selskap, Gryzzl, om å bringe gratis Wi-Fi til hele byen Pawnee.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
  • Amy Poehler som Leslie Knope. En byråkratmellomledelse-nivå, med en sterk kjærlighet til hjembyen Pawnee.
  • Rashida Jones som Ann Perkins. En sykepleier som gradvis blir mer involvert i lokale myndigheter, gjennom hennes vennskap med Leslie.
  • Paul Schneider som Mark Brendanawicz, en by-planlegger. Han gikk inn i politikken med en følelse av optimisme, men blir etter hvert utmattet og desillusjonert.
  • Aziz Ansari som Tom Haverford- Leslies sarkastiske underordnede, som vurderer å forlate rådhus-jobben for å begynne som gründer.
  • Nick Offerman som Ron Swanson. Direktør innenfor park og rekreasjon. Som Libertiner ønsker han så lite offentlige myndigheter som mulig.
  • Aubrey Plaza som April Ludgate, en kynisk og uinteressert praktikant. Hun begynner som assistent for Ron.
  • Chris Pratt som Andy Dwyer. Anns tidligere kjæreste.
  • Adam Scott som Ben Wyatt. En briljant, men sosialt klosset, embetsmann.
  • Rob Lowe som Chris Traeger. En overdrevent positiv embetsmann.
  • Billy Eichner som Craig Middlebrooks. En altfor lidenskapelig ansatt i Pawnee. Karakteren begynte å arbeide for Pawnee etter at Eagleton fusjonerte med Pawnee.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]