Palmegribb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palmegribb
Palmegribb
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gypohierax angolensis
Rüppell, 1836
Norsk(e) navn: palmegribb
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Haukefugler
Familie: Haukefamilien
Underfamilie: Gypaetinae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: tropiske skoger og savanner
Utbredelse: Vest-, Øst- og nordlige deler av sørlige Afrika
Gypohierax angolensis

Palmegribb (Gypohierax angolensis) er meget stor rovfugl i gruppen av afrikanske gribber (Gypaetinae), som inngår i haukefamilien (Accipitridae). Arten er monotypisk for slekten Gypohierax. Den hekker i skoger og savanner i område sør for Sahara, vanligvis nær vatn, og utbredelsen sammenfaller med oljepalmens.

Palmegribben blir 51-60 cm lang med et vingespenn på 130-150 cm, og veier fra 1,3 til 1,8 kg. Fuglen er lett igjenkjennelig som voksen. Palmegribben er hvit, med unntak av rygg-, armsving- og dekkfjær som er svarte. Den har en rød øyeflekk. Ungfuglen, som bruker 5 år får å få den voksne fjærdrakten, er mørk brun med gul øyeflekk, som blir lysere etter hver draktfelling.

I sterk motsetning til de andre rovfuglene, er favorittmaten til palmegribben fruktene til olje- og raffiapalme, Elaeis guineensis og Raphia vinifera. I områder med få oljepalmer vil palmegribben ete krepsdyr og bløtdyr, iblant også fisk.

Fuglene kan danne løse kolonier. Et enkelt egg blir ruget i 6-7 uker. Egget er hvitt med brune flekker. Ungen forlater reiret etter ca. 3 måneder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]