Network Rail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Network Rail
Network Rail
Org.form Company limited by guarantee
Etablert 2002
Hovedkontor London
Bransje Jernbane
Antall ansatte 34 000
Nettside networkrail.co.uk

Network Rail (ikke å forveksle med National Rail) er et britisk jernbaneselskap. Selskapet eier det britiske jernbanenettet, med unntak av tog og vogner; Network Rail eier skinnegangen, signalsystemet, tunnelene, broene, planovergangene og stasjonene. Network Rail driver 17 stasjoner, mens resten er satt bort til de jernbaneselskapene som trafikkerer dem. Selskapet har en form kalt company limited by guarantee, og betaler ikke ut dividende til eierne.

I 2003 tok selskapet over alt vedlikehold av skinnegangen fra private entreprenører, etter at det hadde oppstått bekymringer over kvaliteten på arbeidet og store kostnadsstigninger. Selskapet fremholdt at dette ikke var et steg mot renasjonalisering av jernbanen, men mange så det som et tegn på at privatiseringen av jernbanen er i ferd med å rakne.

Denne oppfatningen økte da Network Rail åpnet et operajonssenter på Waterloo stasjon i London, som drives sammen med South West Trains. Dette er det første samarbeid av denne typen mellom Network Rail og et driftsselskap siden privatiseringen, og det bli regnet som en modell for andre områder i jernbanenettet.

Legging av ny skinnegang, installasjon av nye signalanlegg og annen modernisering av nettverket blir fortsatt utført av private entreprenører på kontraktsbasis.

Stasjoner drevet av Network Rail[rediger | rediger kilde]

De 17 stasjonene som drives av Network Rail er landets største og mest travle stasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]