Heathrow Express

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et togsett fra Heathrow Express på Paddington stasjon

Heathrow Express er togforbindelsen mellom Heathrow flyplass og Paddington stasjon i London sentrum. Tjenesten utføres av Heathrow Express Operating Authority, som er et heleid datterselskap av Heathrow Airport Holdings. Det er ikke en del av National Rail-systemet, selv om det bruker deler av den samme skinnegangen og endestasjonen er en av Londons hovedjernbanestasjoner.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Toget kjøres fra ca. 05.00 om morgenen til midnatt. På Heathrow stopper toget på to stasjoner, Heathrow Central Station, som betjener terminal 1, 2 og 3, og på Terminal 4, som er litt lengre unna. Kjøretid er henholdsvis 15 og 22 minutter.

Anleggsperioden[rediger | rediger kilde]

Arbeidet med anlegget begynte i 1993. Hovedjobben bestod i å bygge en tunnel på ca. 8 kilometer og underjordiske stasjoner på Heathrow, samt elektrifisering av eksisterende linje.

Det skjedde en større ulykke under arbeidet i 1994 da en av tunnelene kollapset og et kontorbygg og en parkeringsplass havnet i det store krateret som oppstod mellom rullebanene på Heathrow. Fra januar 1998 ble en midlertidig løsning kalt Heathrow FastTrain satt i drift, og fra juni 1998 var hele anlegget i full drift.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]