Heathrow Express

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et togsett fra Heathrow Express på Paddington stasjon

Heathrow Express er togforbindelsen mellom Heathrow flyplass og Paddington stasjon i London sentrum. Tjenesten utføres av Heathrow Express Operating Authority, som er et heleid datterselskap av Heathrow Airport Holdings. Det er ikke en del av National Rail-systemet, selv om det bruker deler av den samme skinnegangen og endestasjonen er en av Londons hovedjernbanestasjoner.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Toget kjøres fra ca. 05.00 om morgenen til midnatt. På Heathrow stopper toget på to stasjoner, Heathrow Central Station, som betjener terminal 1, 2 og 3, og på Terminal 4, som er litt lengre unna. Kjøretid er henholdsvis 15 og 22 minutter.

Anleggsperioden[rediger | rediger kilde]

Arbeidet med anlegget begynte i 1993. Hovedjobben bestod i å bygge en tunnel på ca. 8 kilometer og underjordiske stasjoner på Heathrow, samt elektrifisering av eksisterende linje.

Det skjedde en større ulykke under arbeidet i 1994 da en av tunnelene kollapset og et kontorbygg og en parkeringsplass havnet i det store krateret som oppstod mellom rullebanene på Heathrow. Fra januar 1998 ble en midlertidig løsning kalt Heathrow FastTrain satt i drift, og fra juni 1998 var hele anlegget i full drift.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]