Hopp til innhold

Citroën CX

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Citroën CX
ProdusentCitroën
Produsert19741991
KlasseLuksusbil
KarosserityperFiredørs fastback
Firedørs stasjonsvogn
Generasjoner
Forgjenger(e)Citroën DS
Efterfølger(e)Citroën XM
Tekniske data
Bredde1 760 millimeter
Høyde1 360 millimeter
Motor&Ndash;

Dashbord fra en Series 1 CX

Citroën CX er en bilmodell fra den franske bilprodusenten Citroën, som ble produsert mellom 1974 og 1991. Modellen ble kåret til Årets Bil i Europa i 1975, og var allerede fra introduksjonen av en svært populær bilmodell. I løpet av produksjonen ble det solgt nesten 1,2 millioner eksemplarer. Modellen anses av mange som den siste «ekte Citroën», da det var den siste modellen som ble introdusert før Peugeot tok kontrollen i selskapet i 1974.

CX var tilgjengelig som firedørs sedan, femdørs stasjonsvogn og en modell med ekstra lang akselavstand, bygget på stasjonsvognplattformen. CX var utstyrt med Citroëns hydropneumatiske understell samt fartsavhengig servostyring, teknologier som var svært avanserte for sin tid. I tillegg var dashbordet i CX, som flere andre modeller fra Citroën på samme tid, utformet slik at sjåføren kunne nå alle knapper med begge hender på rattet. Bilens understell fikk mye skryt fra fagpresse og publikum, og den hydropneumatiske dempingen ble blant annet brukt på lisens i Rolls-Royce Camargue, Mercedes-Benz 450SEL 6.9 og Mercedes-Benz W124.

CX ble opprinnelig utviklet for wankelmotor, men dette viste seg å bli vanskelig. Først ble den opprinnelige motoren, en trerotors wankelmotor fra Comotor, forkastet fordi den var for dyr, før Citroën forkastet alle sine tester med wankelmotorer samme år som CX ble introdusert. Dette førte til at motorrommet i CX var for lite til noe annet enn små, firesylindrede motorer, mens de konkurrerende modellene i samme segment oftest var utstyrt med sekssylindrede motorer. Dette, kombinert med et rykte for dårlig driftssikkerhet, førte til at salget sank dramatisk fra tidlig på 1980-tallet.

I 1986 ble en oppdatering kalt Series 2 lansert, men salget økte ikke spesielt mye på grunn av dette, og lå relativt stabilt på omkring 35 000 eksemplarer i året på midten av 1980-tallet. I 1984 solgte Citroën 2 500 eksemplarer til Kina, og klarte nesten å inngå en avtale om levering av store familiebiler som hadde sørget for at CX hadde blitt den mest vanlige bilen i landet. Kinesiske myndigheter valgte i stedet å inngå denne avtalen med Volkswagen, mens Citroën fikk kontrakten for kompaktbilsegmentet, med fabrikken som i dag er kjent under navnet Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile, med en produksjon på over 100 000 biler i året.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata