Hopp til innhold

Prince-motor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

EP er kodenavnet for en ny serie stempelmotorer med fire sylindre på rekke som utvikles av BMW og PSA Peugeot Citroën i samarbeid.[når?] Serien består av kompakte motorer med sylindervolum fra 1,4 til 1,6 liter og er utstyrt med mange moderne funksjoner, som direkte innsprøytning og variable ventiltider.

For BMW erstatter disse motorene Tritec-motorene som ble utviklet av BMW og Chrysler og benyttet i BMW Mini. PSA har allerede begynt å bruke Prince-motorene fremfor sin TU-serie, og Peugeot 207 er den første bilen med Prince-motor under panseret.

Motorens komponenter produseres av PSA ved deres fabrikk i Douvrin, Frankrike, mens MINI-motorene produseres i Birmingham, Storbritannia. Samarbeidet ble offentliggjort den 23. juli 2002, og den første motoren ble produsert i 2005. EP-motorene er ikke assosiert med Prince Motor Company.

Sent i 2006 ble samarbeidet utvidet til å gjelde nye firesylindrete motorer, uten at noen detaljer omkring dette har blitt kjent.

Design[rediger | rediger kilde]

Prince-serien har de samme grunnmål som PSAs TU-serie. Mye av den avanserte teknologien er levert av BMW, blant annet deres Valvetronic-system (variable ventiltider). Annen avansert teknikk er olje- og vannpumper som kun brukes når det er nødvendig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata