Johan Fahlstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Fahlstrøm
Johan Fahlstrøm.png
FødtJohan Peter Broust Fahlstrøm
30. aug. 1867[1]Rediger på Wikidata
TrondheimRediger på Wikidata
Død28. juli 1938[2]Rediger på Wikidata (70 år)
BalestrandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, kunstmaler, billedhuggerRediger på Wikidata
Ektefelle Alma Fahlstrøm (1889ukjent)[2][3]Rediger på Wikidata
Barn Arne FahlstrømRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre gravlund[4]Rediger på Wikidata

Johan Peter Broust Fahlstrøm (født 30. august 1867 i Trondhjem, død 28. juli 1938 i Balestrand) var en norsk skuespiller og billedkunstner, og ble betraktet som en av Norges fremste mannlige skuespillere i mellomkrigstiden. Han var også teaterdirektør, og sammen med sin kone Alma drev han Fahlstrøms Theater i Kristiania. Bygningen hvor teateret lå, huser i dag kinoen Eldorado.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Fahlstrøm debuterte på Christiania Theater i 1887, i de nye lokalene etter brannen på Bankplassen. Han kom i konflikt med teatersjef Schrøder og var også røket uklar med instruktør Hans Wiers-Jenssen.

Skuespillerne Johan (1867–1938) og Alma Fahlstrøm (1863–1946) med sønnen Arne (født 1893) i 1897. Arne var et stort skuespillertalent, men omkom i Titanic-forliset i 1912.

Fahlstrøm opprettet Centralteatret i 1897, som tidligere hadde vært ølhall og basarlokale under navnet Alhambra. På folkemunne ble stedet kalt Ølhambra og lå i Akersgata. Centraltheatret hadde åpning med Drachmanns Det var engang. Fahlstrøm og hans kone Alma drev teatret frem til 1899. Teatret er fremdeles i full drift på samme sted.

I 1899 ble Fahlstrøm engasjert ved et nytt teater i byen, Nationaltheatret. Her kom han også i klammeri med Bjørn Bjørnson, og så var det igjen på leting etter nytt teaterlokale. I 1903 opprettet han Fahlstrøms Teater i gamle Eldorado teater i Torggata, som rommet ca. 2 000 personer, hvor de også åpnet med Drachmanns Det var engang, og Grønland Folketeater i 1906. Eldorado er i dag kino og Grønland folketeater er restaurant Olympen, populært kalt Lompa.

I 1911 trakk han seg tilbake, men opptrådte sporadisk. Dette året startet Eldorado teater med kinodrift under navnet Verdensspeilet.

Fahlstrøms skuespilleri var kjennetegnet av kraft, fantasi og myndighet.

Fahlstrøm var også virksom som maler og billedhugger og er representert ved Nasjonalgalleriet.

Hans sønn Arne ble sendt til Amerika i 1912 for å lære seg det nye fenomenet kinematografi. Han fikk aldri lært seg dette, og kom heller aldri til Amerika. Båten han var med, RMS «Titanic», gikk som kjent ned på jomfruturen over Atlanterhavet. Ettersom foreldrene ikke hadde flere barn, donerte de hele sin formue til Redningsselskapet, som bygde en redningsskøyte og kalte den Arne Fahlstrøm etter sønnen.

Familien Fahlstrøm skjenket midler til en dyreskulptur i bronse, «Villsvinet fra Firenze» som i 1948 ble reist på Slemdal skole der sønnen Arne gikk.

Teaterroller (utvalg)[rediger | rediger kilde]

År Tittel Forfatter Rolle Scene Ref.
1899 Over Ævne I Bjørnstjerne Bjørnson Skuespiller (Sang) Nationaltheatret [5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no, besøkt 24. juli 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ basert på følgende heuristikk avledet fra tidslinjen fra andre hendelser[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Begravde i Oslo, besøkt 17. februar 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Over Ævne I». Sceneweb. Besøkt 12. februar 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]