Arbeidermuseet (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeidermuseet
Arbeidermuseet Oslo.JPG
Arbeidermuseet holder til i Apotekergården, Sagveien 28. Graahs spinneri til høyre, noe av Hjula Væverier til venstre.
Foto: Helge Høifødt

Arbeidermuseet
59°55′51″N 10°45′21″Ø

Arbeidermuseet er en avdeling av Oslo Museum som ligger på Sagene. Museet åpnet i juni 2013 og viser industri- og arbeiderhistorie fra områdene langs Akerselva, som var svært viktig i utviklingen av norsk industri fra 1840-årene.

Museet ligger i Apotekergården, Sagveien 28 på Sagene, ut mot den brosteinslagte plassen med Beierbrua, Vøien Bomuldsspinderi (Graahs spinneri) og Hjula Væverier, på hver sin side. Huset, som ble bygget i 1869/70 for apoteker Nicolai Lindgaard, er to og en halv etasje, i pusset tegl med midtgesims med medaljonger. Det var en brann i huset i 1943, og det har tidligere vært cafédrift her. Huset er i privat eie.[1] Oslo Museum ønsker at museet skal bli et naturlig samlingspunkt for elvevandringer, med faste og skiftende utstillinger om livet langs Akerselva og byens arbeiderkultur.

Museet ble åpnet 17. juni 2013 av blant andre arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Norsk Teknisk Museum, Bydel Sagene og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek har vært samarbeidspartnere ved etableringen. Kulturdepartementet finansierer driften ved åpningen.[2]

Arbeidermuseet gir også omvisninger i Oslo Museums museumsleilighet i Sagveien 8, en treetasjers tømmerbygning med grunnflate 18 x 8 meter fra 1848 som Oslo Byes Vel eier. Gården ble bygget som arbeiderboliger for Graahs spinneri og kalles Brænna.[3] Her er en 21 kvadratmeter leilighet innredet slik den kan ha vært rundt 1920.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sagene bevaringsområde, omtale av Sagveien 28, uten sidetall
  2. ^ Ingeborg Apall-Olsen og Gro Røde: «8,2 km museum – om Arbeidermuseet på Sagene». Byminner, 2-2013, side 46
  3. ^ Sagene bevaringsområde, omtale av Sagveien 28, uten sidetall

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]