Hopp til innhold

Interkulturelt Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Interkulturelt Museum
Grønland Kulturstasjon
Kart
Interkulturelt Museum
59°54′47″N 10°45′48″Ø

Interkulturelt Museum (IKM), tidligere Internasjonalt kultursenter og museum eller Internasjonalt kulturmuseum, er siden 2006 en avdeling ved Oslo Museum.

Interkulturelt Museum holder til i Grønland Kulturstasjon, Tøyenbekken 5 i Oslo. Huset ble oppført 19001902 som politistasjon, og var i bruk som dette fram til 1978, først under navnet Bækkegatens politistasjon, deretter Grønland politistasjon med arkitekt Balthazar Lange. I 1999 flyttet IKM til Kulturstasjonen, og de gamle fengselscellene ble omgjort til museum. Huset inneholder også kunstgalleri, konsertlokale, seminarrom og kulturverksted.

IKM ble startet i 1990 av Bente Guro Møller og arbeider for å fremme forståelse og respekt for kulturelt mangfold. I cellefløyen i første etasje har IKM en fast utstilling som belyser innvandringens historie og kulturelle endringer i det norske samfunnet. I galleriet presenterer IKM aktuell kunst fra kunstnere med innvandrerbakgrunn. I cellene i annen etasje vises det varierende utstillinger som presenterer kunst, kultur og tradisjoner. I tillegg arrangerer IKM seminarer, konserter, foredrag mm og har til en hver tid flere vandreutstillinger på rundtur i landet.

IKM får støtte over statsbudsjettet og ble i 2006 konsolidert med Oslo Bymuseum og Teatermuseet til Oslo Museum.

Årets museum[rediger | rediger kilde]

IKM Internasjonalt Kultursenter og Museum ble tildelt Norges Museumsforbunds pris «Årets museum» for 2006.[1] Museet hadde ifølge komiteen (sammen med de øvrige nominerte: Glomdalsmuseet på Elverum og Svalbard museum) «på hver sin måte arbeidet med hvordan det moderne og flerkulturelle Norge skal forstå sin egen historie, og finne sin rolle i møtet med andre kulturer og det internasjonale samfunnet».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Årets Museum». museumsforbundet.no. Norges museumsforbund. Besøkt 26. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]