Operasjon Uranus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over de sovjetiske offensivene Uranus, Mars og Saturn, november 1942 til mars 1943
Østfronten
BarbarossaFinlandMurmanskLeningradSmolensk 1Kharkov 1MoskvaKrim og SevastopolRzjevKharkov 2Blau og KaukasusStalingradVelikiye LukiKharkov 3KurskSmolensk 2DneprKiev 2KorsunKamenets-PodolskBagrationLvov-SandomierzLublin-BestWarszawaRomaniaUngarnWisła-OderBerlinPraha

Operasjon Uranus (russisk: Операция «Уран», Operatsiya «Uran»), var kodenavnet for den sovjetiske strategiske operasjonen under andre verdenskrig som førte til omringingen av den 6. tyske armé, den 2. og 4. rumenske armé, samt deler av den tyske 4. panserarmé. Operasjonen var en del av slaget om Stalingrad, og hadde til formål å bekjempe de tyske troppene i og rundt Stalingrad. Planleggingen av Operasjon Uranus var påbegynt i september 1942, og ble utviklet samtidig som det ble utarbeidet planer for å omringe og bekjempe Heeresgruppe Mitte, samt de tyske troppene i Kaukasus. Den røde armé dro fordel av den tyske hærens dårlige vinterforberedelser, samt at dens tropper i den sørlige delen av Sovjetunionen hadde trengt for langt fram, og de mindre kampdyktige rumenske troppene ble brukt til å bevokte flankene. Den sovjetiske offensivens utgangspunkt ble direkte mot de rumenske troppene, som ikke hadde utstyr til å bekjempe sovjetiske stridsvogner.

Offensiven startet den 19. november 1942, angrep aksemaktenes svake flanker og omringet raskt Stalingrad, den 23. november møttes sovjetstyrkene ved Kalatsj-na-Donu.