Pathet Lao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pathet Lao
LandLaos
Grunnlagt1950
Nedlagt2. desember 1975
IdeologiVenstrenasjonalisme, antiimperialisme[1]
Politisk posisjonVenstresiden[2]
Laos' flagg ble før 1975 brukt som Pathet Laos symbol.

Pathet Lao (laotisk for Landet Lao) var en laotisk kommunistisk og nasjonalistisk politisk bevegelse og organisasjon, som først ble omtalt under dette navnet i 1950. Gruppen klarte til slutt å skaffe seg den politiske makta i Laos etter en langvarig borgerkrig, en opprørsrevolusjon som varte fra 1950-årene til 1975. Pathet Lao var hele tida tilknyttet de vietnamesiske kommunistene. Under borgerkrigen, som var nært knyttet til vietnamkrigen som en del av den andre indokinesiske krig, ble Pathet Lao organisert, utstyrt og til og med ledet av den nordvietnamesiske hæren.

Pathet Lao var Laos' svar på Vietnams Việt Cộng og Việt Minh. Navnet ble senere et generelt begrep for laotiske kommunister. Den politiske bevegelsen Pathet Lao ble først kalt Laos' folkeparti fra 1955 til 1972 og senere Laos' revolusjonære folkeparti fra 1972 til i dag. Etter at Pathet Lao vant den militære makta i landet ble de regjeringen snarere enn en nasjonalistisk opprørsgruppe, og begrepet gikk ut av bruk. I motsetning til den pro-kinesiske bevegelsen Khmer Rouge var Pathet Lao pro-Vietnam og -USSR.

Viktige Pathet Lao-medlemmer inkluderer prins Souphanouvong, Kaysone Phomvihane, Phoumi Vongvichit, Nouhak Phoumsavanh og Khamtay Siphandone.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]