Operasjon Goldfinch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operasjon under andre verdenskrig
Operasjon Goldfinch
Dato November 1943 - juli 1944
Sted Norge Fra Kragerø til Gjøvik
Resultat
Suksess
Parter
Kompani Linge Tysk okkupasjonsmakt

Operasjon Goldfinch var en Kompani Linge-operasjon under andre verdenskrig, som besto i å drive opplæring av lokalt Milorg-personell og mottak av våpenslipp.

Operasjonsområdet for Goldfinch strakk seg fra Kragerø til Gjøvik. Løytnant Tor Stenersen var leder, og fenrik Martin Olsen var nestleder. Han overtok som leder da Stenersen ble tatt av Gestapo 11. desember 1943. Birger Rasmussen, Edvard Tallaksen og Armand Trønnes var også med på operasjonen etter at de var ferdige med Operasjon Company i Arendal.

I tillegg til mottak av våpenslipp og opplæring av Milorg-personell sto gruppen også bak sabotasjeaksjoner: de ødela Arbeidstjenestens arkiver i P.A. Munchs gate 44 i Skien, og et arkiv med kopier på Ulefoss. Begge disse aksjonene ble gjennomført samtidig 4. mai 1944. Dette var det siste som ble gjort av Goldfinch. 14. juli 1944 samme år ble operasjonen avsluttet etter ni måneder på norsk jord. Martin Olsen og Oddvar Sandersen reiste tilbake til England.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Erling Jensen, Per Ratvik, Ragnar Ulstein (1948): Kompani Linge – Gyldendal

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Trebuchet.jpgDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.