Operasjon Anklet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon under andre verdenskrig
Operasjon Anklet
Lofoten i Nordland.
Dato 26.–27. desember 1941
Sted Reine og Moskenes i Lofoten
Formål
Avledningsmanøver for Måløyraidet.
Resultat
Alliert seier
Parter
Tysklands flagg Tyskland
Tap
En lett krysser fikk større skader. En patruljebåt ble senket og to radiostasjoner ødelagt.
Koordinater
Kart
Operasjon Anklet
67°59′00″N 13°00′00″Ø

Operasjon Anklet, også kalt det andre lofotraidet, ble planlagt, ledet og gjennomført i regi av den britiske militærenheten Special Operations Executive (SOE). Operasjonen foregikk i romjulen (26.–27. desember 1941) parallelt med Operasjon Archery (Måløyraidet). Operasjon Anklet rettet seg mot mål i Reine og Moskenes i Lofoten og ble først og fremst iverksatt som avledningsmanøvre for den større Operasjon Archery mot Måløy.

25 % av den 300 mann store styrken var fra Kompani Linge. Av skip bidro Royal Navy og Royal Fleet Auxiliary med en lett krysser, seks jagere, tre minesveipere, to landgangsfartøy (LSI), to ubåter og en rekke andre støtteskip. I tillegg stilte den polske marinen med to jagere.

Anklet og Archery var de første, større, kombinerte angrepene SOE gjennomførte etter at Kompani Linge var formelt organisert. Da mannskapene trakk seg tilbake til Storbritannia, hadde de følge av 266 nordmenn som sluttet seg frivillig til og flyktet fra landet. Operasjon Archery ble også regnet som en suksess, selv om kaptein Martin Linge, leder for Kompani Linge, mistet livet i aksjonen.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Sjøheimevernet oppkalte én av sine fire innsatsstyrker etter denne operasjonen. Innsatsstyrke Anklet var en av fire innsatsstyrker i Sjøheimevernet inntil Sjøheimevernet ble nedlagt i 2017. Heimevernet har oppkalt alle sine innsatsstyrker etter Kompani Linges operasjoner.

Tettstedet Reine var ett av stedene som ble okkupert under Operasjon Anklet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]