Olympique Lyonnais (kvinner)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For herrelaget, se Olympique Lyonnais
Lyon
Olympique Lyonnais
Stiftet1970 som del av FC Lyon
2004 som del av OL
KallenavnLes Gones eller OL Ladies
HjemmebanePlaine des Jeux de Gerland (ligakamper)
Stade de Gerland (CL-kamper, Lyon
Kapasitet2500(Plaine des Jeux)
41 044 (Stade)
LigaFemenine Division 1
UEFA-cupenMesterliga vinner 2011, 2012, 2016, 2017
Administrasjon
StyrelederJean Michel Aulas
HovedtrenerFarid Benstiti
Kit left arm shoulder stripes blue stripes half.png Kit body redbluestripes2.png Kit right arm shoulder stripes blue stripes half.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm lyon1011a.png Kit body lyon1011a.png Kit right arm lyon1011a.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Olympique lyonnais er en fransk kvinnelig fotballklubb fra Lyon i Frankrike. De spiller per desember 2009 i den øverste franske divisjonen.

FC Lyon[rediger | rediger kilde]

Kvinnelaget begynte originalt i 1970, det året FIFA anerkjente kvinnefotball, som del av fotballaget FC Lyon (som per 2009 spiller i niende divisjon). Laget bemerket seg ikke i begynnelsen, men i første halvdel av 1990-tallet vant de serien annenhver gang, i 1991, 1993 0g 1995. De vant også serien i 1998. Hovedmotstander var FCF Juvisy, som vant årene Lyon ikke vant. Imidlertid tok kvinnelaget til Toulouse FC over hegemoniet, og Lyon ble liggende noe bak. De vant imidlertid cupen både i 2003 og 2004.

Olympique lyonnais[rediger | rediger kilde]

I 2004 ble laget tatt over av storlaget Olympique lyonnais, og fra relativt tidlig av ble det bestemt å satse på laget. De ble ikke spesielt sterkere i de første to sesongene; tredjeplass i serien og finaletap i cupen ble resultatet begge år, og i 2005/2006 var de hele 25 poeng bak Montpellier. Neste sesong ble markant annerledes. Olympique Lyonnais vant serien med bare en uavgjort og ett tap, og med syv poeng ned til nummer to, men igjen ble det tap i cupfinalen; Lyon hentet opp 1-3 i finalen, men tapte deretter i straffesparkkonkurranse. Også i de to følgende sesongene var Olympique Lyonnais overlegne; i 2007/2008-sesongen ble det ingen tap, men fire uavgjort, og endelig et cupgull med 3-0 over Paris SG i finalen,, og i maktdemonstrasjonen i 2008/09-sesongen vant laget etter bare én uavgjort og resten seire, selv om det ble tap i semifinalen av cupen. Lyon vant serien for fjerde sesong på rad i 2009/10, men Juvisy og Paris SG tok innpå, og til slutt skilte bare ett poeng til Juvisy.

Olympique Lyonnais har også markert seg i Mesterligaen i fotball for kvinner, hvor laget ble det første franske laget som nådde finalen i turneringen. Laget debuterte i mesterligaen i 2007-08-sesongen med en semifinale, etter å ha slått ut Kolbotn og fjorårsmestrene Arsenal før de tapte på bortemål mot Umeå IK. I den påfølgende sesongen kom også laget til semifinalen, men måtte gi tapt for FCR 2001 Duisburg, som vant Champions League den sesongen. I 2009/10-sesongen vant Lyon åttendedelsfinalen mot Fortuna Hjørring, men laget ble straffet for å ha brukt to ikke-klare spillere, og ble dermed dømt bort fra kvartfinalen,[1] en avgjørelse som senere ble omgjort av idrettens voldgiftsrett.[2] Lyon slo deretter ut de italienske mestrene Torres og Umeå, fire ganger finalist, på veien til finalen i Madrid. Der tapte Lyon i straffesparkkonkurranse mot de tyske mestrene Potsdam.

Spillere[rediger | rediger kilde]

Olympique Lyonnais har flere dyktige spillere på laget, deriblant brasilianske Simone, svenske Lotta Schelin og franske Louisa Necib. De to sistnevnte er ofte nevnt som aktuelle for spill i WPS, og Necib vurderes opp mot Lene Mykjåland av Washington Freedom som den siste utenlandske spilleren. Lyon har tidligere supplert Sonia Bompastor til Washington Freedom og Camille Abily til Los Angeles Sol. Disse signeringene kom i opptakten til semifinalen mot Duisburg, og skapte kontroverser i Lyon; treneren gikk så langt som å si at han så på det som en skuffelse fra et menneskelig synspunkt.[3] Da de to spillerne kom tilbake til Frankrike etter endt sesong i WPS, spilte begge for Paris Saint-Germain FC, en av Lyons rivaler for begge kjønn.

Norske spillere[rediger | rediger kilde]

Fra og med 2008 har Lyon hatt flere norske spillere. Bente Nordby og Ingvild Stensland ble de første i Lyon, og etter avsluttet sesong 2009 dro Isabell Herlovsen og Christine Colombo Nilsen til laget. Bente Nordby, som egentlig var en reservekeeper, fikk spille mesteparten av sesongen, men la opp etter endt sesong 2008-2009. Herlovsen og Colombo Nilsen forlot klubben i 2010 og Stensland i 2011. Fra 2014 spiller Ada Hegerberg for Olympique Lyonnais.

Kilder[rediger | rediger kilde]