Toyota Celica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toyota Celica GT-S, 2004-modell.

Toyota Celica er en sportsbil produsert av den japanske bilprodusenten Toyota siden begynnelsen av 1970-tallet.

Den første utgaven av Celica kom på markedet i 1971 og var en «strippet» utgave av Toyotas «superbil», 2000GT, og forholdsvis billig til sportsbil å være. Felles for alle de syv generasjonene Celica, er at de er bygd rundt Toyotas firesylindrede rekkemotor. Den mest «drastiske» endringen skjedde i 1986 da man gikk over fra bakhjulstrekk til forhjulstrekk; GT-modellene av Celica med bakhjulstrekk hadde doble overliggende kamaksler og et større utvalg når det gjelder interiøret i bilen, mens GT-modellene med forhjulstrekk hadde turbo og – i de siste modellene – variable ventiltider.

Toyota Celica GT-Four, 1993-modell.

Celica har gjort seg bemerket i rallysammenheng ved flere anledninger, og spesielt på begynnelsen av 1990-tallet da den spanske rallysjåføren Carlos Sainz gjorde det meget godt (og ble verdensmester ved flere anledninger). En egen utgave av Celica er oppkalt etter ham.

2005 blir det siste produksjonsåret pga. økende konkurranse og sviktende salg. Toyota solgte 52 406 enheter i 2000, men dette tallet sank til bare 14 856 i 2003 (og var offer for en ytterligere nedgang på 33,8 % fra 2003 til juni 2004). Man antar at Toyota Scion tC overtar det amerikanske Celica-markedet, mens Toyota sluttet å produsere nisjebiler som Celica i Europa.

I januar 2012 ble imidlertid Toyota GT86, utviklet i samarbeid med Subaru, lansert på det europeiske markedet. Modellen markedsføres som Scion FR-S i USA og Canada.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]