Colosseum kino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colosseum kino
Colosseum kino pyntet til norgespremieren på Star Wars Episode II: Klonene angriper i 2002
Beliggenhet
LandNorge
OmrådeMajorstuen
StedOslo
Historiske fakta
FormålKino
Eier(e)Nordisk Film
ArkitektSverre Fehn
Kart
Kart
Colosseum kino
59°55′47″N 10°42′38″Ø

Colosseum kino er Nordisk Films største kino. Kinoen ligger på Majorstuen i Oslo og har fire saler i ulike størrelser hvorav den største, «Colosseum 1», har 978 sitteplasser.

Saler[rediger | rediger kilde]

Colosseum kino har fire saler, med henholdsvis 871, 274, 151 og 115 sitteplasser i sal 1, 2, 3 og 4.[1] «Colosseum 1» har siden den ble sertifisert i 1998 vært verdens største THX-sertifiserte kinosal.[1] Colosseum 1 har et lerret på 10×22 meter, og salen har siden juli 2009 kunnet vise digital 3D ved bruk av RealD.[2][3][4]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Colosseum er tegnet av arkitektene Jacob Hanssen og Gerhard Iversen og sto ferdig i 1928.

Colosseum kino mellom 1928 og 1929. Postkort utgitt av J. H. Küenholdt. Fra Nasjonalbibliotekets samlinger.
  • Åpningsfilmen lørdag 14. januar 1928 var Onkel Toms hytte, en to-timers stumfilm fra 1927 med regi av Harry A. Pollard.[5]
  • Under andre verdenskrig 1940-1945 ble kinoen brukt av Nasjonal Samling og de tyske okkupasjonsmyndighetene til massemøter og visning av propagandafilmer.[5]
  • Høsten 1952 holdt Louis Armstrong konsert i Colosseum kino.
  • 7. februar 1954 holdt Billie Holiday konsert i Colosseum kino.
  • I 1955 ble bredfilmformatet cinemascope introdusert, og den første filmen som ble vist i dette formatet, var Men jeg så ham død (The Robe).
  • I 1960 ble «Todd AO» (70 mm) installert i Colosseum for første gang. Filmen South Pacific fikk æren av å innvie det nye utstyret.
  • 15. februar 1963 brant Colosseum. Brannen startet ca. kl 9.45, da kinomaskinisten skulle forberede prøvekjøringen av filmen Mytteriet på Bounty. Brannvesenet ble varslet og kom raskt. Røykdykkere gikk inn i bygningen. I første omgang utviklet brannen seg "normalt", men nådde så frem til et lager nitratfilm og utviklet seg deretter nærmest eksplosivt. Røykdykkerne rakk så vidt å komme seg ut før kuppelen på 42 m ca. kl. 1045 vrengte seg i et ildhav og falt ned i bygningen. Også brannfolk i en høy stige på utsiden rakk å komme seg ned.[6] Ingen kom til skade i brannen.
  • 1. juli 1963 behandlet Kinostyret og Oslo formannskap kinosaken og bestemte at Colosseum skulle gjenreises. Firmaet Stensrud & Søn fikk oppdraget som hovedentreprenør og engasjerte arkitekt Sverre Fehn til gjenoppbyggingen. Fehn bestemte at kuppelen skulle bli større enn i den opprinnelige bygningen. Videre så arkitekten for seg at kuppelen skulle dekkes med bronse og bli like stor som den på Peterskirken i Roma. Fordi prislappen ble for stor, ble kuppelen i stedet dekket av gummiasfalt og hvit maling.
  • 21. november 1963 brant Colosseum igjen. Brannen oppsto i forbindelse med isolasjonsarbeider, men fikk imidlertid små følger for byggingen rent tidsmessig.
  • 12. september 1964 ble kinoen gjenåpnet. Avisa Nationens medarbeider beskrev åpningen slik:
«Med blomsteroverrekkelser i dikt og toner, med taler både før og etter forestillingen og med et stort oppbud av gjester fra inn- og utland ... ble Colosseums gjenåpning tilbørlig markert lørdag kveld. De nærmere 1 200 gjestene som hadde fått kapret billetter til gigantfilmen 'Lawrence of Arabia' i Technocolor og Super-Panovision, ble møtt i hallen av program- og sjokoladeselgende sheiker og tilslørte piker, og ble de ikke feststemt av det, måtte de bli det ved synet av salen, som virkelig er blitt praktfull å skue med den hvite svimlende hvelvingen, det gylne sceneteppet og de bekvemme benkeradene i rødt.» (Kilde: Byarktivet, Oslo kommune)
  • I august 1987 ble de tre mindre salene «Colosseum 2-3-4» åpnet.
  • Drøye ti år senere, i 1997, ble kinoen igjen åpnet etter større renovasjonsarbeider. Filmen Titanic åpnet ballet.
  • I 2003 gjennomgikk Oslo Kinematografer store omorganiseringer, og Colosseum var en av kinoene som skiftet eier. Året etter tilbakeføres imidlertid Colosseum fra Colosseum Eiendom AS til Oslo Kinematografer.
  • 12. oktober 2015 brøt det ut brann i taket, nær et ventilasjonsanlegg, hvor takpapp og trepaller stod i full fyr. Ca. 100 mennesker ble evakuert. Brannen ble raskt slukket, og skadene var små.[7]
Arrangementer i Colosseum kino med drøyt ti års mellomrom: Nazistisk propagandamøte i mai 1941 der tyske okkupasjonsmyndigheter, Nasjonal Samlings ledelse og medlemmer hører rikskommissær Terboven tale, og jazzkonsert med afroamerikanske Louis Armstrongs All Stars Band i oktober 1955.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]