Hopp til innhold

Ohio (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ohio River»)
Ohio River
LandUSAs flagg USA
DelstaterIllinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Vest-Virginia, Pennsylvania
Lengde1 579 km
Nedbørfelt490 603 km²
StartSamløp Allegheny og Monongahela i Pittsburgh
  – Høyde223 moh.
MunningSamløp med Mississippi ved Cairo
  – Høyde88 moh.
Ohio River
Ohio River med nedslagsfeltet markert i gult
Kart
Ohio
40°26′35″N 80°01′02″V

Ohio er en elv i Nord-Amerika i det østlige USA. Den er elven Mississippis vannrikeste og nest lengste bielv med sine 1 579 kilometer.

Elvens løp

[rediger | rediger kilde]

Elven begynner der elvene Allegheny og Monongahela går sammen ved Pittsburgh. Derfra renner den mot nordvest, gjennom det vestlige Pennsylvania, hvorfra elven renner mot sørvest ved grensen til Vest-Virginia og danner grensen mellom delstatene Ohio og Vest-Virginia. Deretter renner elven mot vest og utgjør Kentuckys grenser mot Ohio, mot Indiana og mot Illinois, før den flyter sammen med elven Mississippi.

Betydning

[rediger | rediger kilde]

Ohio har hatt stor betydning i USAs historie, den var hovedtransportåre i den tidlige europeiske ekspansjonen mot vest, og sammen med bielven Tennessee omfatter den vannføringen fra i alt 15 stater. Wilderness Road gikk gjennom Cumberland Gap i Appalachene og endte opp i Louisville ved de eneste store fossene langs Ohios løp. Nedstrøms Louisville kunne de reisende fortsette med båt.

Uenighet om hvem som skulle kontrollere Ohio-dalen var en utløsende faktor for Den franske og indianske krig (1754–1763) mellom Storbritannia og Frankrike, og mange de viktigste slagene i krigen ble utkjempet i området. Elven utgjorde den sørlige grensen for Nordvestterritoriet og dermed også grense mellom slavestatene og de frie statene før den amerikanske borgerkrigen.

Elva har i langt over hundre år vært en viktig transportåre for Ohio og vestre Pennsylvania. Som forlengelse av Mississippi har elva gitt adgang til lektertransport helt til New Orleans ved Mexico-golfen. Elva Ohio er seilbar i hele sin lengde opp til Pittsburgh via tallrike dam- og sluseanlegg. Også de to hovedelvene som danner Ohio er seilbare lenger opp; elva Allegheny (523 km lang) er seilbar på de nederste 110 km, mellom Pittsburgh og East Brady, og elva Monongahela (210 km lang) er seilbar hele denne strekningen mellom Pittsburgh og Fairmont, West Virginia. Kommersielt benyttes disse sist nevnte elvestrekningene lite, kull fra West Virginia går idag mest ut på jernbane. Men lektere på inntil åtte fot dyptgående kan navigere elvene hele veien, forutsatt at slusene holdes vedlike.

Nedbørfelt

[rediger | rediger kilde]

Ohios nedbørfelt dekker 490 603 km² og inkluderer den østligste del av Mississippis nedslagsfelt. Stater, som helt eller delvis dreneres av Ohio med bielver:

Mississippi og Ohio flyter sammen ved Cairo i Illinois.

En oversikt over de viktigste elvene i Ohios nedbørsfelt finnes i artikkelen Liste over elver i USA. Elva Ohio er selv en av de viktigste kilder til Mississippis vannløp.

Carl D. Perkins Bridge i Portsmouth i Ohio med elvene Ohio og Sciotobi til høyre

Som naturfenomen er Ohio ung, den ble dannet for cirka 2,5 til 3 millioner år siden. I de siste istidene ble elvløpet flere ganger endret av breer og smeltevann. Den øvre delen av Ohio ble dannet da en isbresjø flommet over og vannet begynte å renne mot sør. Siden har elvevannet omdannet regionen til en elvdal.

Ohio var allerede fra tid før Columbus den viktigste transportveien for menneskene i området, som nå er det nordøstlige USA, en betydning den har beholdt helt til moderne tid. På 1700-tallet forsøkte de to største kolonimaktene i Nord-Amerika (Storbritannia og Frankrike) å sikre seg makten over Ohiodalen, denne rivalisering førte under syvårskrigen (175663) til at Frankrike mistet mesteparten av sine nordamerikanske kolonier.

Større byer langs Ohio

[rediger | rediger kilde]
Ohioelven med Cincinnati i bakgrunnen

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Ohio sett fra Liberty Hill i Ripley i Ohio.