Jan Akkerman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan Akkerman
Jan Akkerman - TopPop 1974 07.png
Født24. des. 1946[1][2]Rediger på Wikidata (76 år)
AmsterdamRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gitarist, jazzmusiker, låtskriver, lutenist, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket NederlandeneRediger på Wikidata
UtmerkelserGouden Harp
ridder av Ordenen av Orange-Nassau
Musikalsk karriere
SjangerProgressiv rock, bluesrock, jazz-fusion, jazz
InstrumentGitar,[3] piano, lutt, bassgitar, pianotrekkspill
Aktive år1968
PlateselskapHarvest Records, Atlantic Records
Nettstedhttp://www.janakkerman.nl/
IMDbIMDb
Tidligere band
Focus

Jan Akkerman (født 24. desember 1946 i Amsterdam) er en nederlandsk gitarist, mest kjent for sin tid som gitarist for progressiv rock-bandet Focus i tiden 1970 til 1976, og for sin distinktive gitar-sound og sin utvikling av spilleteknikker. Han spiller også de fleste andre strengeinstrumenter.

Akkerman har gjort seg bemerket innen forskjellige musikk-sjangere som for eksempel progressiv rock, jazz, fusion, folk rock og middelalder-musikk.

Han har etter tiden med Focus samarbeidet med en rekke andre artister, både som studiomusiker, gjestemusiker og som produsent og lydtekniker.

Han er også skribent for det nederlandske gitar-magasinet GitaarPlus.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Se også Focus' diskografi

  • 1968 Guitar for Sale
  • 1972 Profile
  • 1973 Tabernakel
  • 1976 Eli (med Kaz Lux)
  • 1977 Jan Akkerman
  • 1978 Aranjuez (med Claus Ogerman)
  • 1978 Live
  • 1979 Jan Akkerman 3
  • 1979 The Best of Jan Akkerman and Friends
  • 1980 Transparental (med Kaz Lux)
  • 1980 Oil In The Family
  • 1980 Pleasure Point
  • 1982 It Could Happen To You
  • 1983 Can't Stand Noise
  • 1984 From the Basement
  • 1990 The Noise Of Art
  • 1991 Guitar Special
  • 1993 Puccini's Café
  • 1994 Blues Hearts
  • 1996 The Guitar Player
  • 1996 Focus in Time
  • 1997 10,000 Clowns On A Rainy Day
  • 1998 Live at the Priory
  • 1998 Passion
  • 1999 Live at Alexander's
  • 2004 C.U.
  • 2007 Live in Concert: The Hague 2007

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • David Randall: In & Out of Focus – the Music of Jan Akkerman & Focus. SAF Publishing, London, 2002. ISBN 0-946719-44-6
  • Brigitte Tast, Hans-Juergen Tast: „be bop” – Die Wilhelmshöhe rockt. Disco und Konzerte in der Hölle. Verlag Gebrüder Gerstenberg GmbH & Co. KG, Hildesheim 2007, ISBN 978-3-8067-8589-0.
  • Brigitte Tast, Hans-Juergen Tast: „be bop” – Rock-Tempel & Nachtasyl – Band 2 zur Legende. Hildesheim: Verlag Gebr. Gerstenberg 2009. ISBN 978-3-8067-8733-7.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id akkerman-jan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 256972, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 148, Wikidata Q99181182 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Musical notes.svgDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.