Nordkaper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkaper
Nordkaper med kalv Nordkaper (Eubalaena glacialis)
Nordkaper med kalv
Right whale size.svg
Nordkaper (Eubalaena glacialis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eubalaena glacialis
Müller, 1776
Balaena glacialis
Norsk(e) navn: nordkaper[1]
(nordatlantisk retthval)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Retthvaler
Slekt: Eubalaena
IUCNs rødliste: [2]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigCR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-RE-no.svg

RE — Regionalt utdødd
Artsdatabanken (2021)[3]

Habitat: marint
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for nordkaper

Nordkaper (Eubalaena glacialis) eller nordatlantisk retthval er en av to bardehvaler i retthvalslekten, som hører til i den biologiske familien av retthvaler. Den er en relativt stor hval, der hunnene kan nå 18 meters lengde og veie opp mot 100 tonn. Hannene er gjerne noe mindre. Kroppen er bred og huden er gråsvart med distinkte hvite utvekster på hodet. Hovedføden er små krepsdyr.

Som de andre retthvalartene vil nordkaperen flyte hvis den drepes, og denne egenskapen gjorde den til et yndet mål for hvalfangst. Det ble blant annet drevet omfattende fangst i området ved Nordkapp. Bestanden ble tidlig sterkt redusert. Fra midten av 1700-tallet avtok fangsten, og etter midten av 1800-tallet har det nesten ikke vært drevet fangst på denne arten i det nordøstlige Atlanterhavet.[2] I dag er nordkaper en ettertraktet art for hvalsafari langs Nord-Amerikas østkyst.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Nordkaper holdt tradisjonelt til i tempererte havområder langs kystene av Europa, fra Biscayabukta til Finnmark, unntatt i Nordsjøen og Østersjøen, men den nordøstatlantiske bestanden er trolig utryddet. I 1999 ble det observert en nordkaper i Kvænangen i Troms (fastslått med fotoidentifikasjon), men dette var trolig et dyr på vandring fra den nordvestlige bestanden langs kysten Nord-Amerika.

I vest strekker utbredelsen seg langs Nord-Amerikas østkyst, fra Florida til Newfoundland. Bestanden teller trolig omkring 300 dyr totalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 27. februar 2022. Besøkt 27. februar 2022. 
  2. ^ a b Cooke, J.G. (2020). «Eubalaena glacialis». The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T41712A178589687. doi:10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T41712A178589687.en. 
  3. ^ Eldegard K, Syvertsen PO, Bjørge A, Kovacs K, Støen O-G og van der Kooij J (24. november 2021). «Pattedyr. Vurdering av nordkaper Eubalaena glacialis for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 26. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]