Nils Slaatto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils Slaatto
Født22. juni 1923
Lillehammer, Norge
Død16. mars 2001 (77 år)
Asker, Norge
BeskjeftigelseArkitekt
Utdannet vedNorges tekniske høgskole
FarEindride Slaatto
NasjonalitetNorsk

Nils Slaatto (født 22. juni 1923, død 16. mars 2001)[1] var en norsk arkitekt.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Nils Slaatto ble født på Lillehammer, Oppland, Norge den 23. juni 1923. Faren, O. Eindride Slaatto, var arkitekt i Oslo årene mellom de to verdenskrigene som arbeidet innen funksjonalismen. Moren, Anine Wollebæk, som kom fra Lillehammer og var også utdannet arkitekt, men praktiserte aldri yrket.

I 1938-39 utdannet Nils Slaatto seg i snekkerfaget før han begynte på avdelingen for arkitektur ved Norges tekniske høgskole hvor han ble uteksaminert i 1947.

Perioden etter krigen bød på tallrike oppgaver. De mest krevende var gjenoppbyggingen av Nord-Norge etter at den brente jords taktikk var benyttet der i de siste fasene av krigen. Slaatto deltok i gjenreisningen av Finnmark som distriktsarkitekt i Vadsø og Tana fra 1948 til 1950.

I 1949 giftet Slaatto seg med Margit Bleken fra Trondheim, søster til den kjente norske kunstneren Håkon Bleken. Da de flyttet til Oslo begynte Slaatto som leder av Bøndenes Bygningskontor. Her møtte han arkitekten Kjell Lund som også kom fra Lillehammer, og som i tillegg også hadde fått sin utdannelse ved Norges tekniske høgskole.[2]

Som unge hadde både Slaatto og Lund vandret rundt på Maihaugen. De var påvirket av denne norske trearkitekturen, i det de tilpasset gamle teknikker til moderne produksjonskrav. Et eksempel er «Ålhytta» i Hallingdal, tegnet i samarbeid med Jon Haug.

I 1957 ble Lund og Slaatto invitert til å delta i en lukket konkurranse om utvidelsen av fylkeslandbruksskolen i Hvam i Akershus. I 1958, etter å ha vunnet konkurransen, var det mulig for dem å starte arkitektfirmaet Kjell Lund og Nils Slaatto, et partnerskap som varte i fire tiår. Arkitektfirmaet stod blant annet bak St. Hallvard kirke og kloster i Oslo, som de ble tildelt Sundts premie for i 1966-69 og Houens fonds diplom for i 1975, og som ble fredet 29. januar 2012. I 1988 skiftet selskapet navn til Lund & Slaatto Arkitekter AS. Kjell Lund var en arkitekt/partner i Lund & Slaatto Arkitekter AS inntil høsten 2002.

Utvalgte arbeider[rediger | rediger kilde]

Asker rådhus - østsiden,hovedinngang, mai 2010
Chateau Neuf

Verv (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ulf Grønvold. «Nils Slaatto». Besøkt 20. oktober 2009. 
  2. ^ Halfdan Hegtun, Carl Fredrik Weisser (21. mars 2001). «Nekrologer». Aftenposten. s. 10. 

Utvalgte bøker om Lund & Slaattos arbeid[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]