Brent jords taktikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tegning av Shermans marsj mot havet under den amerikanske borgerkrigen høsten 1864, da nordstatshæren ødela infrastrukturen i flere områder for at fienden ikke skulle få forsyninger derfra.
Tyske tropper brukte den brente jords taktikk da de trakk seg vestover fra Murmanskfronten under andre verdenskrig. Bildet viser Rovaniemi i Finland, der 90 % av bebyggelsen ble brent av tyskere på retrett under Lapplandskrigen høsten 1944.
Brennende oljebrønn i Kuwait under Gulfkrigen 1991. De irakiske troppene satte fyr på oljeanleggene da de trakk seg tilbake.

Brent jords taktikk er en militær taktikk som går ut på å ødelegge alt som kan brukes av fienden mens en selv rykker frem eller trekker seg ut av et område. Uttrykket stammer fra praksisen å brenne avlingene for å hindre fienden matkilder, selv om den ikke begrenser seg til matlagre, men også kan omfatte ødeleggelse av husly, transportmidler, kommunikasjonsmidler og industrielle ressurser som ofte har en like stor eller større nytteverdi i moderne krigføring ettersom moderne hærer vanligvis tar med seg sine egne matforsyninger. Praksisen kan utføres av en hær i fiendtlig territorium, eller av en hær på eget territorium. Taktikken kan også innebære å sette opp dødsfeller eller minelegge husly, transportmidler osv.

Kriger der den brente jords taktikk er brukt[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til