Kommunistisk Universitetslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kommunistisk Universitetslag (KUL), grunnlagt i 1973,[1] var en revolusjonær studentorganisasjon med basis i de filosofiske og sosialøkonomiske instituttene ved Universitetet i Oslo1970-tallet. De la stor vekt på teoretisk skolering i marxisme. KUL betraktet AKP(m-l) som en småborgerlig organisasjon og mente at en marxistisk analyse viste at selveiende bønder måtte regnes som en reaksjonær klasse. De kritiserte AKP(m-l) også for nasjonalisme og militarisme og definerte seg til venstre for dette partiet.[2] KUL ga ut universitetsavisa Gnisten.

KUL samarbeidet med Kommunistisk Arbeiderforbund (KA) og utviklet seg til å bli dennes studentorganisasjon. KUL samarbeidet også en tid med Kommunistiske Arbeidsgrupper (KAG) ved Universitetet i Bergen.

Ved grunnleggelsen forfektet KUL en rådskommunistisk leninisme. Imidlertid ble organisasjonen, i likhet med AKP(m-l), påvirket av politikken til Folkerepublikken Kina, som definerte seg som fiendtlig i forhold til Sovjet-kommunismen etter avstaliniseringen. KUL kritiserte imidlertid dreiningen i Kinas politikk etter Mao Zedongs død i 1976, og i den forbindelse støttet de også en kortere periode Albania som sosialistisk land.

KUL var generelt kritisk til Sovjetkommunismen både under og etter Stalin, noe som sto i motsetning til den overveiende positive vurderingen av Stalin i KA. Dette førte til brudd med KA vinteren 1980. En del av KULs medlemmer fortsatte deretter den politiske virksomheten fram til 1981.

KUL sto sterkest i Oslo, men markerte seg også i Tromsø, Trondheim, Ås, og i Bergen, der deler av (KAG) ofte forfektet beslektede synspunkter. Selv om KUL var en tallmessig liten gruppe, har mange senere kulturpersonligheter, intellektuelle og politikere bakgrunn som medlemmer der. Blant de mest kjente kan nevnes Espen Søbye, Gerd-Liv Valla,[3] Harald Berntsen,[4] Jørgen Sandemose,[5] Truls Wyller, Knut Erik Aagaard, Jo Sivertsen, Sissel Myklebust, Ole Jacob Bull, Jon Langdal og Nils Johan Ringdal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ KUL 2 år. Oslo: Kommunistisk universitetslag. 1975. s. 7. 
  2. ^ KUL 2 år. Oslo: Kommunistisk universitetslag. 1975. s. 218. 
  3. ^ «Vallas vilje». Dagbladet Magasinet. 27. april 2002. Besøkt 24. januar 2018. 
  4. ^ «Klassens mann». Klassekampen. 25. januar 2005. Besøkt 24. januar 2018. 
  5. ^ «Slagferdig fra Slagstad». Klassekampen. 22. februar 2005. Besøkt 24. januar 2018.