Nell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nell
Generell informasjon
GenreDramafilm[1]
Utgivelsesår1994
NasjonalitetUSA
Lengde112 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Apted[2][1][3] Rediger dette på Wikidata
ManusWilliam Nicholson Rediger dette på Wikidata
Basert på
Idioglossia Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Jodie Foster
MusikkMark Isham Rediger dette på Wikidata
FotoDante Spinotti Rediger dette på Wikidata
KlippJim Clark Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJodie Foster,[2] Liam Neeson,[2] Natasha Richardson,[2] Richard Libertini,[3] Nick Searcy, Jeremy Davies, Robin Mullins, O'Neal Compton, Sean Bridgers, Joe Inscoe, Dana Stevens[4] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapPolyGram Filmed Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)20th Century Studios
Netflix
Premiere(r)1994
23. februar 1995 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker
Jodie Foster produserte og spilte hovedrollen i Nell.

Nell er en amerikansk dramafilm fra 1994, regissert av Michael Apted, og basert på Mark Handleys skuespill Idioglossia. Filmen handler om en ung kvinne (spilt av Jodie Foster) som blir etterlatt i en hytte når moren dør. Hun har levd i en isolert og kua verden, og må imøtekomme virkeligheten da hun blir oppdaget av en lege (spilt av Liam Neeson). Filmen ble produsert av Fosters filmselskap Egg Pictures, og hun var selv produsent i filmproduksjonen. Mark Isham komponerte filmmusikken. Initiativet til filmen kom fra Foster, og skuespiller-paret Liam Neeson og Natasha Richardson ble gift etter att innspillingen ble ferdig.

Filmen ble utgitt i Norge i mars 1995, og fikk blandet mottakelse. Fosters rolleskildring ble imidlertid godt mottatt. The Washington Post skrev: «Jodie Foster, overnaturlig i en bravur tittelrolle, er langt bedre enn filmen i seg selv, og skildringen hennes hjelper i å kamuflere svakhetene til strukturen og naiviteten til temaene.»[6] Foster vant en Screen Actors Guild Award og publikumsprisen People's Choice Award for rollen, og ble i tillegg nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.[7][8] Hun ble også nominert til to Golden Globe-priser for både rolleskildringen og produsentarbeidet.[9] Isham ble nominert til en Golden Globe for musikken sin.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Når Violet Kellty, som fikk et udiagnostisert hjerneslag, dør alene i en hytte i fjellene i North Carolina, oppdager Dr. Jerome "Jerry" Lovell, byens doktor, en livredd ung kvinne som gjemmer seg i hytta. Hun snakker sint og raskt, men ser ut til å ha hennes eget språk. Jerry oppdager en beskjed fra Kelly som ber den som finner henne tar hånd om Violets datter Nell. Sheriff Todd Peterson viser Jerry en en gammel artikkel fra en avis om at Nell ble unnfanget gjennom voldtekt.

Jerry søker hjelp fra Dr. Paula Olsen, en forsker som arbeider med autisme hos barn / ungdommer. Paula og hennes kollega Dr. Alexander Paley er interessert i å studere et "vill-barn" og de får en rettskjennelse for å plassere Nell på en institusjon for videre studier. Jerry ansetter advokat Don Fontana, og forhindrer dette. Dommeren gir Jerry og Paula tre måneder til å kommunisere med Nell, og oppdage hennes behov. Paula dukker opp på en husbåt med elektronisk utstyr for å overvåke Nells oppførsel. Men Jerry velger å bo i telt ved Nells hytte for å observere henne.

Paula oppdager at Nells språk faktisk er engelsk. Delvis basert på hennes mors afisi etter hjerneslag. Delvis på det hemmelige språket Nell delte med sin tvilling-søster, som døde på 10-års dagen. Jerry og Paula begynner et motvillig vennskap. Nell sover om dagen, eller arbeider i hjemmet sitt, og er bare aktiv utendørs etter solnedgang. Hun forklarer Jerry at moren hennes fortalte henne om voldtekten, og advarte henne om at alle menn var onde. Nell begynner å stole på Jerry, og han klarer å få Nell utenfor hytta på dagtid i solen. Nell leder dem til restene av hennes tvilling-søster, May, som døde av et fall når de to lekte i skogen som barn. Mike Ibarra, en reporter, får vite om Nells eksistens, og besøker hytta hennes. Nell er først nysgjerrig på den besøkende. Men når han tar et fotografi av henne, skremmer dette Nell.

Paula tror Nell ville være tryggere på sykehus. Men Jerry føler at Nell burde være alene, og få lov til å leve som hun vil. Men de mener at Nell burde se mer av verden, og tar med Nell til byen. Med økt inntrenging fra journalister tar Jerry og Paula henne til sykehus, for hennes beskyttelse. Nell ekstremt fortvilet, og slutter å kommunisere. Jerry fjerner henne fra sykehuset, og gjemmer henne på hotell. Paula blir med ham, og de innrømmer at de elsker hverandre. Men snart må begge to møte foran en dommer igjen, for å bestemme hvem av dem som har best tiltak ovenfor Nell.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0110638/; besøksdato: 22. mai 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/nell; besøksdato: 22. mai 2016.
  3. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-43375/; besøksdato: 22. mai 2016.
  4. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  5. ^ www.zelluloid.de, besøkt 8. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Kempley, Rita (25. desember 1994). «‘Nell’ (PG)». The Washington Post. Besøkt 23. august 2015. 
  7. ^ «Priser til Nell». People's Choice Awards. Besøkt 23. august 2015. 
  8. ^ «1995: Nominees & Winners». People's Choice Awards. Besøkt 23. august 2015. 
  9. ^ «Jodie Foster». Hollywood Foreign Press Association. Arkivert fra originalen 26. september 2015. Besøkt 23. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]