Hopp til innhold

Natalie Imbruglia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Natalie Imbruglia
Født4. feb. 1975[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Sydney[2]
BeskjeftigelseSanger, låtskriver, skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, modell, plateartist Rediger på Wikidata
EktefelleDaniel Johns (20032008)
SøskenLaura Imbruglia
PartiLiberal Party of Australia
NasjonalitetAustralia
Storbritannia
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk, poprock, moderne voksenpop
InstrumentVokal
Aktive år1992
PlateselskapRCA Records, Island Records
Nettstedhttp://www.natalieimbruglia.com
IMDbIMDb

Natalie Jane Imbruglia (født 4. februar 1975) er en australsk sangerinne, tekstforfatter, modell og skuespillerinne best kjent for sin versjon av Ednaswap-låten «Torn». Hun har til dags dato[når?] solgt mer enn 8 millioner album over hele verden.

I likhet med Jason Donovan og Kylie Minogue begynte hun sin karriere med en rolle i såpeoperaen Neighbours før hun gikk videre til en sangkarriere.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Imbruglia ble født som den andre av fire døtre av en italiensk far og en australsk mor. Hun vokste opp på Central Coast i New South Wales, nord for Sydney. Imbruglia studerte ballett som barn, og håpet å skape seg en karriere innen dans. Senere dro hun på flere prøver til australske TV-reklamer, og opptrådte blant annet i filmer for Coca-Cola og det populære australske godteriet Twisties. I en alder av 16 sluttet hun på high school for å begynne en karriere innen skuespill. Etter hvert fikk hun sjansen til å få en fast rolle i den australske såpeoperaen Neighbours, en TV-serie som har vært startgropen for en rekke australske artister. Etter to år i serien reiste hun til London og ble en del av byens klubbmiljø.

I London bestemte hun seg for å prøve seg som sangerinne, noe hun aldri hadde gjort før. Forsøkene hennes viste seg vellykkede, og hun fikk platekontrakt med RCA Records etter at hun ga dem en demo av sin coverversjon av «Torn».

Musikk[rediger | rediger kilde]

Natalie Imbruglia er en av de to mest suksessrike australsk-fødte sangerinnene, sammen med Kylie Minogue. Hun fikk en MTV Video Music Award i 1998, og ble nominert til tre Grammy-priser året etter.

Torn[rediger | rediger kilde]

Imbruglias første internasjonalt lanserte singel, «Torn», ble en av de største hitlåtene på 1990-tallet, og solgte over 8,5 millioner kopier over hele verden. Skrevet av Ednaswap i 1991, og covret tidligere av Lis Sørensen i 1993 med dansk tekst, og norske Trine Rein i 1996, da på engelsk, før Imbruglia gjorde den verdenberømt i 1997.

Left of the Middle[rediger | rediger kilde]

Hennes debutalbum, Left of the Middle, fulgte kort tid etterpå. Den andre, lanserte singelen fra albumet var «Big Mistake», og etterpå kom «Wishing I Was There». Begge disse låtene var vellykkede, om ikke like store suksesser som «Torn». Den siste singelen fra albumet var «Smoke», en låt som fikk dårligere kritikker enn de tre første, og som heller ikke nådde like høyt på hitlistene.

White Lilies Island[rediger | rediger kilde]

Imbruglias neste album, White Lilies Island, kom i 2001. Albumet var oppkalt etter et av sommerhusene hennes, og det tok henne nær tre år å fullføre det. Den første singelen fra albumet, «That Day», hadde en svært annerledes stil enn de tidligere singlene hun hadde sluppet, og ble heller ingen stor suksess. Den andre singelen fra albumet, «Wrong Impression», ble en moderat suksess i USA. Den tredje singelen fra albumet, «Beauty On The Fire», var heller ingen suksess, men fikk svært gode kritikker, og er i ettertid omtalt blant en del fans som hennes mest undervurderte singel. Albumet i sin helhet solgte imidlertid omtrent en million eksemplarer, men ble ikke like stor suksess som det første albumet. I 2003 giftet Imbruglia seg med sin kjæreste, Daniel Jones.

Counting Down the Days[rediger | rediger kilde]

Imbruglias tredje album var klart for lansering i november 2003. Plateselskapet nektet imidlertid å lansere det på grunn av at det var for nært rockesjangeren, og ikke særlig egnet for radiospilling. Hun ble senere gitt sanger som hun skulle spille inn med skandinaviske popprodusenter, noe hun nektet å gjøre. Natalie og plateselskapet hennes skilte lag i begynnelsen av 2004, og fire måneder senere signerte hun kontrakt med Brightside Recordings. Imbruglia startet arbeidet med et album igjen, og i april 2005 lanserte hun sitt tredje studioalbum, Counting Down the Days, med låten «Shiver» som den første singelen. «Shiver» ble en enorm suksess, og ble den av hennes singler som lå lengst på de britiske hitlistene siden «Torn».

Det fjerde albumet[rediger | rediger kilde]

Imbruglia startet arbeidet med sitt fjerde album mot slutten av 2005. Albumet har et enormt budsjett, og blir skrevet både i Storbritannia, USA og Australia. Albumet er planlagt lansert i 2008.

Andre innspillinger[rediger | rediger kilde]

I 1999 lanserte Imbruglia singelen «Identify», skrevet av Billy Corgan fra The Smashing Pumpkins, og utgitt kun som singel og på lydsporet til filmen Stigmata. Imbruglia skrev også en sang sammen med Nick Seymour og David Biegel i 1999 ved navn «Troubled By The Way We Came Together», en singel som var del av lydsporet til filmen Go.

TV og film[rediger | rediger kilde]

Johnny English[rediger | rediger kilde]

Imbruglia gjorde sin kinodebut som skuespillerinne i den britiske komedien Johnny English, der hun hadde hovedrollen sammen med Rowan Atkinson. Filmen gjorde det rimelig bra i kinosalene rundt om i verden, til tross for de negative kritikkene den mottok.

Elise[rediger | rediger kilde]

Siden 2004 har Imbruglia forberedt seg til en liten, selvfinansiert rolle som Elise Silverton i den australske, uavhengige filmen Elise. Filmen er basert på Georgia Blains roman Closed for Winter, og regisseres av James Bogle.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler som har nådd topp ti-plasseringer[rediger | rediger kilde]

Listet opp nedenfor er singler som har vært på hitlistene enten i Storbritannia eller i Norge.

År Singel Topplassering
NOR UK
1997 «Torn» 6 2
1998 «Big Mistake» - 2
«Smoke» - 5
2001 «That Day» - 11
2002 «Wrong Impression» - 10
2005 «Shiver» - 8

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]