TV-reklame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjernsynet var fortsatt inne i en tidlig fase i 1928, men tanken om at det kunne reklameres i fremtiden hadde allerede dukket opp.

TV-reklame, også omtalt som fjernsynsreklame, er reklame som formidles til målgruppen med TV som medium. For kommersielle TV-kanaler er reklame den viktigste inntektskilden.

Reklamefilm[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Reklamefilm

Kommersielle kanaler har sekvenser med reklame både i og mellom programmene. Ofte hvert kvarter eller hver halvtime.

Sponsing[rediger | rediger kilde]

Sponsing er betaling i form av penger, varer eller tjenester til en TV-produksjon. Gjenytelsen til sponsoren er eksponering av navnet på et produkt eller bidragsyteren. Sponsing har økt mye de siste ti årene. Sponsing kan virke inn på innholdet på to måter. Det kan ha innvirkning på det enkelte stoffet og det kan ha innvirkning på hvilke produksjoner som blir laget.

I Norge er NRK en statseid kanal, og skal hovedsakelig få sine inntekter gjennom lisens og statsstøtte. Derfor bestemte Stortinget i 1995 at sponsing kun kan stå for 1 % av driftsinntektene til kanalen.

Produktplassering[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Produktplassering

Produktplassering er et eksempel på direkte sponsing, som ikke er så vanlig i Norge. Annonsørene betaler for at en kanal skal bruke deres produkter i programmer. Om dette ikke annonseres i rulleteksten er det skjult reklame.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]