Institutt for biologi (NTNU)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Institutt for biologi (IBI) ved NTNU hører fra 1. januar 2017 inn under Fakultet for naturvitenskap. Instituttet er ansvarlig for forskning og utdanning innen biologi, og tilbyr studier på bachelor-, master- og PhD-nivå. Instituttet er lokalisert i RealfagbyggetGløshaugen i Trondheim.

Forskningen og undervisningen ved instituttet foregår hovedsakelig innen feltene akvakultur, etologi, evolusjon, fysiologi, immunologi, marinbiologi, miljøtoksikologi, naturressursforvaltning, nevrobiologi, populasjonsgenetikk og økologi. Den økologiske faggruppen overlapper med det tverrfaglige Senter for biodiversitetsdynamikk, som er lokalisert ved Institutt for biologi.

Som en følge av fusjonen mellom NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST), Høgskolen i Gjøvik (nå: NTNU i Gjøvik) og Høgskolen i Ålesund (nå: NTNU i Ålesund), ble det til dels store endringer i institutt- og fakultetsstrukturen ved NTNU fra 1. januar 2017.[1] Dette berørte i liten grad Institutt for biologi. Virksomheten videreføres i et institutt med samme navn under Fakultet for naturvitenskap.

Historie[rediger | rediger kilde]

Instituttet ble opprettet i 1959 som Biologisk institutt ved Norges lærerhøgskole. Det kunne flytte inn i egne lokaler på Rosenborg i 1960. Senere samme år ble instituttet delt i Botanisk institutt og Zoologisk institutt. Fra 1984 var instituttene organisert under et nyopprettet matematisk-naturvitenskapelig fakultet ved Den allmennvitenskapelige høgskole. Ved dannelsen av NTNU i 1996 ingikk de to biologiske instituttene først i Fakultet for kjemi og biologi. Med ferdigstillingen av Realfagbygget i 2000 flyttet instituttene fra Rosenborg til Gløshaugen. To år senere ble fakultet utvidet med fysikk og materialteknologi, samtidig med at Botanisk og Zoologisk institutt igjen ble slått sammen til Institutt for biologi. Instituttet var organisert under Fakultet for naturvitenskap og teknologi til 2017.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bollingmo, T., red. (2009). Å forstå livet. Institutt for biologi NTNU – 50 år. De biologiske fagenes historie i Trondheim og ved NTNU. Trondheim: NTNU. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]