Nøtteskrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nøtteskrike
Nøtteskrike
Vitenskapelig(e)
navn
:
Garrulus glandarius
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: nøtteskrike,skogskjære
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Kråkefamilien
Slekt: Garrulus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Eurasia og Nord-Afrika
Garrulus glandarius

Nøtteskrike (Garrulus glandarius) er en kråkefugl. Vingene er svarte og hvite med et turkis- og svartspettet felt og svarte tverrbånd. Issen har svarte og hvite fjær som kan reises i en topp når nøtteskrika er opphisset. Nebbet er kraftig og spisst. Det brukes til å åpne nøtter og til graving. Nøtteskrika er rundt 35 cm lang, og vekten er 140-190 gram.

Nøtteskrika lever i den sørlige delen av Norge. Den finnes også noe mer spredt nordover helt opp til den delen av Finnmark som er dekket av blandingsskog. Vi kan finne den i skog, og mer åpne områder med spredte trær. Om høsten kan den trekke inn mot bebyggelse for å samle hassel- og eikenøtter. Vi kan også se den i potetåkeren. Nøtteskrika spiser insektlarver, mark, edderkopper, smågnagere, fugleegg, fugleunger, frø og frukt. Om høsten spiser den nøtter, og den graver også ned nøtter til vintermat.

Redet er flatt og blir bygd høyt oppe i et tre av kvister, plantestengler og tørt gress. Nøtteskrika legger egg i mai/juni, og ungene klekkes ut etter 16-17 dager. Noen kaller nøtteskrika for Skogskjære eller Gransjur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]