Muller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muller
Parupeneus chrysonemus
en art fra Hawaii
Nomenklatur
Mullidae
Rafinesque, 1815
Populærnavn
Muller
Hører til
abborfisker,
piggfinnefisker,
strålefinnede fisker
Økologi
Antall arter: 84
Habitat: marin
Utbredelse: alle verdenshav
Inndelt i

Muller er en familie av saltvannsfisker som hovedsakelig lever på grunt vann i tropiske områder. De har en spoleformet kropp med sterke farger. Fargene skifter mellom dag og natt. På haken sitter et par lange skjeggtråder som er utstyrt med smaksorganer. Disse bruker mullene når de leter etter føde på bunnen. Enkelte arter kan bli opp til 60 cm lange. På grunn av at de er svært velsmakende, blir det drevet fiske etter nesten alle mullearter.

I europeiske farvann forekommer to nærstående arter, som har vært ettertraktede matfisker helt siden romertiden:

  • Mulle (Mullus surmuletus) lever i Middelhavet, Svartehavet og i Atlanterhavet fra Kanariøyene og Madeira til den sørlige Nordsjøen. Om sommeren hender det at den blir funnet langs norskekysten fra svenskegrensen til Bergen. Om dagen er mullen rød med langsgående gule striper og en svart stripe fra øyet til halefinnen, men om natta er den marmorert med røde og hvite flekker.

I tillegg har minst fire mullearter fra andre havområder nå etablert seg i Middelhavet: Upeneus moluccensis og U. pori fra det indopasifiske området, den vestafrikanske Pseudupeneus prayensis og Parupeneus forsskali fra Rødehavet og Adenbukta.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M. Bariche, M. Bilecenoglu og E. Azzurro (2013). «Confirmed presence of the Red Sea goatfish Parupeneus forsskali (Fourmanoir & Guézé, 1976) in the Mediterranean Sea». BioInvasions Records. 2 (2): 173–175. ISSN 2242-1300. doi:10.3391/bir.2013.2.2.15. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mulle (Mullus surmuletus)