Mukatsjeve rutensk-katolske eparki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mukatsjeve rutensk-katolske eparki
Мукачівська єпархія (ukrainsk)
Dioecesis Munkacsiensis (latin)
Mukatsjeve rutensk-katolske eparki
Katedralen i Uzjhorod
Kirkerutensk-katolsk
Land:Ukraina Ukraina
Kirkeprovinsimmediat
BispeseteUzjhorod
Sogn333
Areal12 800 km²
Innbyggere1 248 000,
derav 26 % rutensk-katolikker
Opprettet1771
Offisielt nettsted
Statistikk

Mukatsjeve eparki med sete i den ukrainske byen Uzjhorod regnes som den rutensk-katolske kirkens modereparki. Det er kirkens eldste eparki (grunnlagt 1771); og selv om Pittsburgh erkeeparki i USA formelt har høyere rang enn Mukatsjeve, omtales Uzjhorod som den rutensk-katolske kirkens hovedsete.

Historie[rediger | rediger kilde]

125 år etter at den rutensk-katolske kirke ble opprettet i Uzjhorod i 1646, fikk kirken med Mukatsjeve eparki sitt første egne bispedømme. (Frem til da hadde de rutensk-katolske menighetene ligget under biskopen av Eger.) De vestlige (kongelig-ungarske) menighetene i eparkiet ble i 1818 skilt ut som Prešov eparki. 1922 ble også de sørlige delene av Mukatsjeve eparki (som etter første verdenskrig hadde havnet i Romania), skilt ut som den apostoliske administrasjonen Târgul Siret. Denne ble opphevet allerede få år senere.

Etter andre verdenskrig ble den rutensk-katolske kirken forbudt av de sovjetiske myndighetene og tvangsforent med den russisk-ortodokse kirke. Det var i denne tiden de amerikanske eparkiene ble opprettet for rutensk-katolikker i eksil. Kirken i Ukraina fortsatte imidlertid sin aktivitet i undergrunnen frem til kommunismens fall. Pave Johannes Paul II kunne derfor gjenopprette Mukatsjeve eparki i 1991 ved å bekrefte undergrunnseparken Ivan Semedi som eparkiets rettmessig biskop. Hans etterfølger ble Milan Šášik (siden 2002).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]