Moskusurtfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moskusurtfamilien
Moskusurt, Adoxa moschatellina
Moskusurt, Adoxa moschatellina
Vitenskapelig(e)
navn
:
Adoxaceae
E. Mey.
Norsk(e) navn: moskusurtfamilien
Hører til: Dipsacales,
Asteridae,
tofrøbladete planter
Antall arter: ca. 200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler, men hovedsakelig i temperert klima
Delgrupper:

Moskusurtfamilien (Adoxaceae) er en plantefamilie i ordenen Dipsacales.

Artene i familien er urter, busker eller små trær. De har motsatte, tannete blader. Bladene kan være enkle eller sammensatte. Blomstene er små og sitter i en kvast eller halvskjerm. De er hovedsakelig utbredt i de tempererte strøkene på den nordlige halvkule, men finnes også i Sørøst-Australia og i fjellstrøk i tropene. Det er få arter i Afrika.

Familien omfattet tidligere kun én art, moskusurt (Adoxa moschatellina). På 1980- og 90-tallet ble Sinadoxa corydalifolia og to nye arter i slekta Adoxa beskrevet fra Kina. To artsrike slekter, hylleslekta (Sambucus) og krossvedslekta (Viburnum), ble flyttet fra kaprifolfamilien, så antall arter er nå rundt 200.

I Norge vokser moskusurt, rødhyll, svarthyll og krossved. Filtkrossved finnes forvillet noen steder. De to hylleartene er sannsynligvis innført av mennesker for lenge siden og er helt naturalisert.

Det vitenskapelige navnet Adoxaceae ble publisert av Ernst Meyer i 1839, og det er dette navnet som blir brukt i APG IV-systemet. Det finnes flere eldre navn som strengt sett har prioritet, for eksempel Rafinesques Viburnaceae fra 1820.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]