Filtkorsved

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Filtkorsved
Nomenklatur
Viburnum lantana
L.
Populærnavn
filtkorsved[1]
(filtkrossved)
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenkardeborreordenen
Familiemoskusurtfamilien
Slektkorsvedslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

HI — Høy risiko 2023

Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Europa, middelhavsområdet

Filtkorsved (Viburnum lantana) er en løvfellende busk i moskusurtfamilien.

Blomstrende filtkorsved

Den blir opptil fire–fem meter høy. Kvistene er dekket med hår og knoppene er nakne. Bladene er ovale, fintannede og ullhårede på undersiden. Blomstene er hvite og sitter i 6–10 cm brede halvskjermer. Det er ingen sterile blomster ytterst i blomsterstanden. Fruktene er først røde, men blir til slutt svarte.

Den vokser i åpen skog og kratt, på kalkholdig jord. I Frankrike og Rhindalen er den vanlig i duneikskog i sørskråninger sammen med andre varmekrevende busker og trær som naverlønn, italialønn, geitved, liguster, mahaleb, villkornell, vårkornell og berberis. Filtkorsved er utbredt i Sør- og Mellom-Europa, Nord-Afrika og Sørvest-Asia nordover til England. Den dyrkes i hager og er naturalisert i Norge og Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 13. april 2023. Besøkt 13. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for filtkorsved Viburnum lantana som HI (LO i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 15. september 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Parkolvon». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 12. juli 2022. Besøkt 30. desember 2014. 
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 380–381. ISBN 82-512-0355-4. 
  • D. Piggot (1982). «Løvskogen og blomstene der». I G. Halliday og A. Malloch; oversatt av P. Sunding og A.M. Sunding. Ville vekster i Norge og våre naboland. Schibsted. s. 28–29. ISBN 82-516-0908-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]