Monkey Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Logoen til spillserien.

Monkey Island (direkte oversatt Apeøya) er en serie med eventyrspill av Pek-og-klikk-typen produsert av LucasArts. Hittil har det blitt laget fem spill i serien. Alle disse fokuserer på å løse diverse problemer med en god porsjon humor. Spillene er satt i et karibisk piratmiljø med stadige innslag av referanser til moderne tidsalder, spesielt populærkulturelle fenomener som Star Wars, Indiana Jones og Sam & Max, som også eksisterer innenfor LucasArts-systemet.

De to første spillene ble laget i regi av Ron Gilbert. Hva programmering angår, ble tre første spillene laget i SCUMM, mens det fjerde spillet er laget i GrimE, som blant annet støtter 3D-grafikk.

Overblikk[rediger | rediger kilde]

I spillene styrer man Guybrush Threepwood, en ung mann som omtaler seg selv som «mektig pirat» og som blant annet kan holde pusten i ti minutter. I de fleste av spillene må han beseire den onde zombiepiraten LeChuck. Flere av figurene går igjen i spillene, slik som Elaine Marley, Herman Toothrot, Stan og Murray. Murray er en levende hodeskalle som spiller en stor rolle i The Curse of Monkey Island, men som også dukker opp i Escape from Monkey Island. Stan er en ivrig selger som opptrer i alle spillene i serien, mens Herman Toothrot er en gammel mann som har vært strandet på Monkey Island så lenge han kan huske.

Spill i serien[rediger | rediger kilde]

  1. The Secret of Monkey Island (utgitt i 1990)
  2. Monkey Island 2: LeChuck's Revenge (1991)
  3. The Curse of Monkey Island (1997)
  4. Escape from Monkey Island (2000)
  5. Tales of Monkey Island (2009)

Inspirasjonskilder[rediger | rediger kilde]

Pirates of the Carribean[rediger | rediger kilde]

Ron Gilbert har i intervjuer sagt at han har hentet inspirasjon fra attraksjonen Pirates of the Caribbean i Disneyland.[1]

Et mulig eksempel på dette finner man i seriens andre del. Her sitter Guybrush i fengsel, og en hund i nærheten holder nøkkelen til cella i munnen. Her må Guybrush bruke et kjøttbein for å få hundens oppmerksomhet. En liknende situasjon var også å finne på attraksjonen i Disneyland[2] Da Disney lagde en film basert på attraksjonen i 2003, så mange Monkey Island-fans på den som en slags filmatisering av spillserien.

On Stranger Tides[rediger | rediger kilde]

I sin blogg Grumpy Gamer har Gilbert avslørt at inspirasjonen til Monkey Island var boken On Stranger Tides av Tim Powers.[3] Mange konsept i de to første spillene skal ha direkte paralleller i boken.[bør utdypes] Samtidig presiserte han at Pirates of the Caribbean først og fremst inspirerte til atmosfæren i spillet.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Guybrush Threepwood Hovedpersonen, en ung wannabe-pirat.
Elaine Marley Guvernør og Guybrushs store kjærlighet.
LeChuck Spøkelses-, zombie- og til slutt demonpirat, Guybrushs erkefiende.
Voodoo Lady Guybrushs sannseerske og voodooekspert.
Stan En utrettelig selger.
Herman Toothrot Strandet eremitt som bor på Monkey Island.
Wally B. Feed Kartograf.
Murray Dødningehode med storhetsvanvidd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Intervju Arkivert 11. september 2008 hos Wayback Machine. med Ron Gilbert på www.wordlofmi.com
  2. ^ Jorrin Quest (2002) Monkey Island: The Revelation. Lest den 29.12.2017.
  3. ^ Tom Powers blogg:innlegg Arkivert 3. april 2010 hos Wayback Machine. 20. september 2004