Mo Mowlam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mo Mowlam
Født18. september 1949
Watford
Død19. august 2005 (55 år)
Canterbury
Utdannet ved Trevelyan College, Universitetet i Durham
Yrke Politiker
Parti Labour Party
NasjonalitetStorbritannia

Marjorie «Mo» Mowlam (født 18. september 1949 i Hertfordshire, England, død 19. august 2005) var en britisk politiker for det politiske partiet Labour. Hun har tidligere vært minister for Nord-Irland og britisk parlamentsmedlem.

Mowlam var foreleser i statsvitenskap ved University of Wisconsin i 1977, og ved Florida State University i Tallahassee fra 1977 til 1979. I hennes tid ved universitetet i Florida ble hennes leilighet brutt opp av noen som hun mistenkte var Ted Bundy, en seriemorder og voldtektsmann som drepte 35 unge kvinner og angrep flere andre kvinner. Mowlam returnerte til England i 1979, og hun begynte ved University of Newcastle upon Tyne. Mowlam giftet seg med bankmannen Jonathan Norton den 24. juni 1995. Ektemannen døde 3. februar 2009. Paret hadde ingen barn sammen.

Mowlam var statssekretær for Nord-Irland, den første og foreløpig eneste kvinne som har holdt denne stillingen. Hun var med på å gjenopprette en våpenhvile med IRA. Den 4. september 2000, annonserte Mowlam at hun ville trekke seg fra parlamentet ved valget i 2001. Etter å ha trukket seg fra House of Commons, ble Mowlam en kjent kritiker av regjeringens utenrikspolitikk. Mowlam er også opptatt av veldedighet. Hun har hjulpet narkotikabrukere til å fullføre rehabilitering, og gitt støtte til foreldre eller omsorgspersoner til funksjonshemmede barn.

Hennes politiske memoarer ble publisert i 2002. Den 3. august 2005, rapporterte BBC at hun var kritisk syk og innlagt ved Kings College Hospital i London. I januar 2010 ble det avslørt av hennes tidligere lege at en kreftsvulst var årsaken til hennes død. Mowlam var ateist og ble kremert den 1. september 2005 under en ikke-religiøs seremoni. Halvparten av hennes aske ble spredt i nærheten av Hillsborough Castle og den andre halvparten ble spredt i hennes tidligere parlamentariske valgkrets Redcar.