Chiswick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiswick
Sognekirken St. Nicholas
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHounslow
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
Ligger vedThemsen
PostnummerW4
Areal5,72 km²
Kart
Chiswick
51°29′33″N 0°15′48″V

Chiswick (uttales som tsjiz-ick)[1] er et område i distriktet Hounslow[2] ved Themsen i vestlige London.[3] Chiswick er en kjent forstad til London og ligger omtrent halvveis mellom sentrum og London Heathrow Airport. I Chiswick ligger Hogarth's House, det tidligere hjemmet til den engelske billedkunstneren William Hogarth fra 1700-tallet; Chiswick House, en ny-palladiansk villa som er betraktet som en av de fineste i England; og Fuller's Brewery, Londons største og eldste bryggeri. Området ligger ved en meander ved elven Themsen som benyttes for roing, både som syssel for rekreasjon som for konkurranser, og med flere roklubber langs elvebredden. Målet for den årlige og tradisjonelle kapproingen på Themsen mellom universitetene Oxford og Cambridge er rett nedstrøms for broen Chiswick Bridge.

Chiswick var historisk det gamle sognet St Nicholas i grevskapet Middlesex med en økonomi preget av landbruk og fisk ved elven sentrert langs gaten Church Street. Med god kommunikasjon med London fra tidlig av ble Chiswick et populært landsted for byborgerne og som en del av forstedene til London sent på 1800- og tidlig på 1900-tallet da befolkningen økte betydelig. Det ble en del av Stor-London i 1965. Ved grensen er den store rundkjøringen Great West Road Roundabout begynnelsen på North Circular Road (A406) og South Circular Road (A205). Vest for Chiswicks rundkjøring Hogarth Roundabout, går Great West Road fra sentrale London til motorveien M4, som gir forbindelse til London Heathrow lufthavn og korridoren M4. Great Chertsey Road (A316) går sørvest fra Hogarth Roundabout før den blir til motorveien M3.

Blant historiske personer som har bodd i Chiswick er blant annet poetene Alexander Pope og W.B. Yeats, den italienske revolusjonære Ugo Foscolo, den impresjonistiske maleren Camille Pissarro, og romanforfatteren E. M. Forster. Teaterregissøren Peter Brook er blant Chiswicks nåværende beboere. Rockemusikerne John Entwistle (1944–2002) og Pete Townshend (1945- ) fra The Who ble begge født i Chiswick.[4]

Transport[rediger | rediger kilde]

T-banens stasjoner på District Line i Chiswick:

Nærmeste jernbanestasjon:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «w» i stedsnavnet er stum, akkurat som i Greenwich, Norwich, Woolwich, noe som er en vanlig felle for de som ikke har engelsk som morsmål, jf. «How Do You Pronounce Theydon Bois?», Londonist.
  2. ^ Hounslow London Borough Council: Map of Hounslow (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) den 28. juni 2007 av Wayback Machine.
  3. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911): «Chiswick», Encyclopædia Britannica. 6 (11. utg.). Cambridge University Press. s. 247
  4. ^ Geoffrey Guiliano (2002): Behind Blue Eyes: The Life of Pete Townshend, Rowman & Littlefield. s. 278.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]